Graničnom prelazu u Brodu novo ruho

Vedrana Kulaga Simić
Graničnom prelazu u Brodu novo ruho

SARAJEVO - BiH prema svim analizama ima problema na dobrom dijelu graničnih prelaza, ali bi situacija mogla da bude popravljena na pojedinim adresama, među kojima je i Brod.

Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojio je nekoliko odluka koje su tiču višegodišnjih projekata za izgradnju i modernizaciju graničnih prelaza, a pojedine su i izmijenjene zbog poskupljenja materijala.

Ministri su, naime, donijeli odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Izgradnja graničnih prelaza Klobuk i Zupci” procijenjene vrijednosti 5,5 miliona KM, koju je predložila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Riječ je o višegodišnjem projektu koji će, kako je potvrđeno nakon sjednice, biti finansiran iz budžeta institucija BiH na godišnjem nivou i to za 2023. godinu dva miliona KM, a u narednoj je planirano 3,5 miliona.

- Sporazumom i pratećim aneksima koje su ranije zaključile BiH i Crna Gora Klobuk i Zupci su dvije od četiri lokacije određene za zajedničke granične prelaze za međunarodni putnički i robni promet. Realizacija ovoga projekta omogućiće pojednostavljenje graničnih kontrola te brži protok ljudi i robe između te dvije susjedne zemlje - poručeno je iz Savjeta ministara.

Na prijedlog UIO usvojen je i izmijenjeni akt o odobravanju višegodišnjeg projekta za 2023. i 2024. godinu koji se odnosi na izgradnju i opremanje graničnog prelaza Osoje na jugu prema Hrvatskoj, kojim se za 650.000 maraka povećava iznos za realizaciju ovoga projekta.

- Umjesto ranije odobrena 5,2 miliona sada je odobreno 5,8 miliona KM, a sredstva u iznosu 650.000 biće obezbijeđena iz budžeta Uprave za indirektno oporezivanje BiH - objelodanjeno je nakon sjednice.

Jedna od odluka odnosi se i na višegodišnji projekat “Izgradnja graničnih prelaza Čepikuće i Brod”, procijenjene vrijednosti dva miliona KM. Novac će biti obezbijeđen iz budžeta institucija u ovoj i narednoj godini.

- Za izgradnju tih prelaza planirani su iznosi od po milion. Izgradnjom infrastrukture na ta dva međunarodna prelaza prema Hrvatskoj biće obezbijeđeni optimalni uslovi za rad zaposlenih carinskih, policijskih i ostalih kontrolnih službi, što će omogućiti ubrzan protok robe i putnika te skratiti vrijeme zadržavanja na granici - uvjeravaju iz Savjeta.

To mišljenje dijeli i prvi čovjek Broda Zoran Vidić. Za “Glas” je izjavio da Brod i svi predugo čekaju na taj projekat.

- Uređenjem graničnog prelaza biće omogućen brži prelazak i olakšana prekogranična saradnja sa Slavonskim Brodom, ali i kompletnom Brodsko-posavskom županijom. Nadam se i da je dinamika planova i radova takođe utvrđena da bi sve bilo što prije završeno na terenu - rekao je Vidić.

Ministri su, prema navodima iz saopštenja, donijeli Odluku o odobravanju projekta “Obezbjeđivanje preduslova za izgradnju graničnih prelaza za pogranični promet čija će izgradnja biti finansirana iz IPA fondova”.

Aerodrom

Ministri su na posljednjoj sjednici podržali i izmijenjenu odluku koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekta za smještaj zaposlenih Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije na aerodromu u Banjaluci.

- Odobreno je dodatnih 650.000 KM zbog značajnog rasta cijena građevinskog materijala i usluga, zbog čega je ukupna vrijednost ovog projekta porasla na 3.650.000 - rečeno je u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana