Granična policija BiH od EU dobila opremu vrijednu 430.000 KM

Srna
Granična policija BiH od EU dobila opremu vrijednu 430.000 KM

SARAJEVO- Evropska unija donirala je danas Graničnoj policiji opremu vrijednu više od 430.000 KM kako bi poboljšala svoju mobilnost. Riječ je o pet specijalizovanih prikolica za vozila sa mobilnim kućicama za višednevni boravak službenih pasa, 70 dvogleda, 25 termovizijskih kamera, 30 ručnih uređaja za noćno osmatranje, jedno terensko vozilo i službeno plovilo plitkog gaza.

EU donacijama većim od 430.000 evra i 47.000 evra, nastavlja da podržava Graničnu policiju BiH i MUP Zapadnohercegovačkog kantona /ZHK/, saopšteno je iz Međunarodne organizacije za migracije u BiH /IOM/. Kantonalnom MUP-u će sutra biti donirani kombi i termovizijska kamera, vrijednosti oko 47.000 evra.

Opremu Graničnoj policiji BiH danas je uručio šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nikolas Bizel, u prisustvu zamjenika šefa Misije IOM-a u BiH Blanke Pikarel. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da su pripadnici Granične policije suočeni sa povećanim nivoom rizika u obavljanju svojih dužnosti, prvo zbog migrantske krize, nedostatka ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

On je zahvalio IOM-u i EU na kontinuiranoj podršci i što su prepoznali važnost jačanja kapaciteta Granične policije BiH. Iz IOM-a su naveli da je zahvaljujući pomoći EU omogućen rad privremenih prihvatnih centara u BiH, uključujući nedavno otvoreni privremeni prihvatni centar "Lipa". Kroz fondove EU, migrantima koji borave u BiH pružaju se osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarni uslovi, odjeća i psihološko savjetovanje, te pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama.

Donirana sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu bezbjednosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Agenciji za istrage i zaštitu, Policiji Unsko-sanskog kantona i drugim agencijama i institucijama u BiH. Sredstva za projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" obezbijeđena su kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/. Projekat realizuje IOM u partnerstvu sa UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana