Gradonačelnik Kraljeva primio delegaciju Republike Srpske

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić istakao je tokom prijema za delegaciju Republike Srpske u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” da je saradnja sa Republikom Srpskom veoma dobra i da očekuje da će u narednim godinama biti još bolja.

Terzić je rekao da Kraljevo ima prijateljske odnose sa Novim Goraždem, koji sežu još iz perioda bivše Jugoslavije, kao i lijepe odnose sa opštinom Rudo, ali i sa Trebinjem, te naglasio izuzetan patriotizam i gostoljubivost naroda u Republici Srpskoj.

“Kada odemo tamo svuda smo lepo dočekani i osetimo bratske odnose. Kad god se sretnemo to bude prijateljski, bratski i ja verujem da će to tako da bude i u budućnosti dok postojimo na ovaj način”, rekao je Terzić.

Jasna Marković, direktor Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, gđe će ustanovi večeras u okviru “Dana Srpske u Srbiji” biti održana dva predavanja, rekla je da ovakvi susreti zavređuju veliku pažnju.

“Zahvaljujem se što ste naši gosti. Naš zadatak je da negujemo tradiciju, kulturu, identitet, jezik i pismo, ali je naš zadatak, takođe, i da produbljujemo tu saradnju na raznim osnovama. Kultura je veoma plodno tlo za tako nešto i smatram da je ovo prilika da razmenimo iskustva, znanja i da napravimo neke zajedničke projekte koje možemo da realizujemo”, rekla je Markovićeva.

Ona je istakla da Kraljevačka biblioteka, koja je matična biblioteka za Raški okrug, već ima uspostavljen kontakt sa bibliotekom u Trebinju, kao i da postoji širok dijapazon mogućnosti za saradnju u raznim oblastima.

Profesor Aleksandar Milanović, koji će održati predavanje o temi “Povelja bana Kulina kao najstariji spomenik srpskog narodnog jezika i simbol srpske kulture”, rekao je da će on i istoričar LJubodrag Ristić koji će imati predavanje o Društvu “Sveti Sava”, večeras govoriti o stvarima koje objedinjuju srpski narod.

“Kao istoričar jezika poželeo sam da govorim o Povelji Kulina bana, koja se u poslednje vreme dosta politizuje, naročito na prostoru Federacije BiH, i da prisutnima kažem zašto je to simbol srpske kulture, jezika i istorije i da ne potpadaju pod vrstu medijskih impulsa koji stižu i pokušavaju da na osnovu takvih spomenika, koji su nesumnjivo spomenici srpske istorije, grade neku novu naciju i državu”, rekao je Milanović.

Prijemu kod gradonačelnika Kraljeva prisustvovali su i predsjednik Društva “Sveti Sava” Ljubodrag Ristić, saradnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Ana LJutić, pomoćnik gradonačelnika za kulturu Miloš Milišić, kao i režiser Aleksandar Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana