Grabovac: Stradanje Srba u Mrkonjić Grad  zločin bez kazne

SRNA
Grabovac: Stradanje Srba u Mrkonjić Grad  zločin bez kazne

BANjALUKA - Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je da je neprihvatljivo da ni nakon 29 godina niko od hrvatskih vojnih i političkih zvaničnika nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu.

"Hrvatska vojska, snage HVO-a i takozvane Armije BiH počinile su stravične zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Mrkonjić Gradu. Za njima su ostale masovne grobnice, spaljena naselja i opljačkane srpske kuće", rekao je Grabovac Srni, povodom 28 godina od ekshumacije masovne grobnice u Mrkonjić Gradu.

On je podsjetio da postoje brojne izjave svjedoka i video-zapisi o masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu.

Grabovac smatra da bi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama trebali da pokrenu u Parlamentarnoj skupštini BiH raspravu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Mrkonjić Gradu 1995. godine i u Posavini 1992. godine.

"Parlamentarna rasprava može da podstakne da se ovo pitanje pokrene sa mrtve tačke na nivou BiH i Hrvatske i da se pravdi privedu izvršioci i naredbodavci ratnog zločina", zaključio je Grabovac.

Na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas će biti služen parastos i položeni vijenci povodom 28 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca ubijenog u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana