Grabovac: Pravosuđe BiH godinama pokušava da iskrivi sliku javnosti o Srbima

Srna
Grabovac: Pravosuđe BiH godinama pokušava da iskrivi sliku javnosti o Srbima

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac ne očekuje ništa spektakularno od procesa pred Sudom BiH pripadnicima HVO-a optuženima za ratni zločin nad Srbima na području Orašja jer pravosuđe BiH godinama pokušava sa stvori sliku u javnosti da su Srbi jedini krivci za sukobe u BiH.

Grabovac je rekao Srni da su porodice poginulih boraca iz Republike Srpske nezadovoljne radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju ratnih zločina nad Srbima.

- Postoje brojni dokazi, izjave svjedoka i video-zaopisi o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima koji su još 2006. godine proslijeđeni na uvid Haškom tribunalu, kasnije i pravosuđu u BiH koje niko ne želi ozbiljno da uzme u razmatranje i procesuira -  rekao je Grabovac.

On je dodao da ne očekuje ništa spektakularno na kraju sudskog procesa desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, optuženima za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.

- Sud BiH ne sudi po pravu i pravdi, već politički, zbog čega vjerujem da će i presuda biti minimalna na štetu srpskih žrtava rata -  poručio je Grabovac.

Prema njegovim riječima, pravosuđe BiH Srbima izriče maksimalne kazne zatvora za krivična djela ratnog zločina, dok se za druga dva naroda za isto krivično djelo izriču simbolične kazne zatvora ili čak oslobađajuće presude.

- Na ovaj način se uz pomoć dijela međunarodne zajednice pokušava sakriti prava istina o stradanju Srba u BiH i stvoriti kriva slika u javnosti da su jedino Srbi krivi za rat i da je Republika Srpska genocidna koju treba ukinuti - istakao je Grabovac.

Suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, optuženima za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine, biće nastavljeno u srijedu, 11. januara, pred Sudom BiH.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije. Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva - ubistva, zatvaranje ili druga teška oduzimanja slobode, mučenja, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana