Grabovac: Još jedna neistražena masovna grobnica sa tijelima Srba

srna
Foto: arhiva

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila opštine Brod Marko Grabovac tvrdi da se u Brodu pored rijeke Save nalazi jedna masovna grobnica sa tijelima Srba iz Sijekovca, koja još nije istražena.

"U blizini masovne grobnice nalaze se i pojedinačna grobna mjesta ubijenih Srba iz Sijekovca i Broda. Mislim da bi Tužilaštvo BiH trebalo da izda naredbu za probno kopanje masovne grobnice", rekao je Grabovac Srni, povodom predstojećeg obilježavanja 30 godina od stradanja Srba u Sijekovcu.

Grabovac je podsjetio da je ranije na prostoru gradskog groblja u Brodu za vrijeme rada Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske ekshumirano sedam masovnih srpskih grobnica.

"Proces traženja nestalih Srba je u potpunom zastoju nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, a što se odrazilo i na istraživanje zločina i masovnih grobnica u Sijekovcu", rekao je Grabovac.

On je napomenuo da je Hrvatska 1992. godine izvršila agresiju na BiH kada su pripadnici Hrvatske vojske u sadejstvu sa ovdašnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinili stravične zločine nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i Posavini za koje još niko nije odgovarao.

"Postoje brojni dokazi i izjave svjedoka o masovnim grobnicama u Sijekovcu kod Broda, ali pravosuđe BiH godinama ne želi da procesuira ovaj zločin", naglasio je Grabovac.

Prema njegovim riječima, pravosuđe BiH u sprezi sa bošnjačkim političkim zvaničnicima na ovaj način žele da prikrije razmjere ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da stvore lažnu sliku u javnosti da su Srbi jedini krivci za rat u BiH, dok su druga dva naroda bili žrtve.

On je podsjetio da su porodice poginulih iz Republike Srpske kompletnu dokumentaciju o zločinima nad Srbima u Sijekovcu i Posavini još 2001. godine proslijedili na uvid Haškom tribunalu.

"Haški tribunal je 2006. godine predmet o zločinima nad Srbima na području Posavine proslijedio na procesuiranje Tužilaštvu i Sudu BiH, ali ovaj predmet, nažalost, godinama skuplja prašinu u ladicama pravosuđa BiH", zaključio je Grabovac.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana