Gordana Guzijan, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske: Humanost neće zakazati

Anita Janković Rečević
Gordana Guzijan, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske: Humanost neće zakazati

Zavod za transfuzijsku medicinu RS započeo je kreiranje plana i programa organizacije rada za potrebe formiranja registra matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva, a u narednom periodu čeka nas nabavka opreme, adaptacija prostora i edukacija kadra.

Istakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktorica Zavoda Gordana Guzijan, navodeći da je opremanje nove, savremene HLA laboratorije važan korak u poboljšanju i unapređenju rada Zavoda, ali je važno i za cijeli zdravstveni sistem Srpske.

- Prateći situaciju u ovoj oblasti svjedoci smo da je sve više potrebna HLA tipizacija našim sugrađanima, zbog transplantacije matičnih ćelija, a samim tim je neophodno i raditi HLA tipizaciju potencijalnih donora sa našeg područja i formiranje registra donora - rekla je Guzijan.

GLAS: Akcija S ljubavlju hrabrim srcima i donatorsko veče su završeni, koliko je sredstava prikupljeno i ima li dovoljno novca za osnivanje HLA laboratorije i registra matičnih ćelija?

GUZIJAN: Od aktiviranja humanitarnog broja 1411, putem kojeg su građani donirali jednu marku, do 31. decembra 2023. godine zazvonio je 122.151 put. Sredstva koja se doniraju putem žiro-računa još se prikupljaju tako da će tačan iznos biti poznat u narednom periodu, a samim tim i da li je prikupljena dovoljna količina novca. Hvala svim građanima Republike Srpske koji su pozivom na broj 1411 dali svoj doprinos u ovoj akciji, uplaćivali na žiro-račun novac, ali i svim institucijama Republike Srpske koje su takođe uplatile sredstva za ove namjene. Posebna zahvalnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na neizmjernoj podršci, razumijevanju i pomoći da ova akcija uspije.

GLAS: Ima li Zavod potreban kadar za rad HLA laboratorije?

GUZIJAN: Imamo medicinski kadar koji će u narednom periodu proći edukaciju. Rad u laboratoriji zahtijeva sofisticiran pristup rukovanja automatizovanim aparatima.

GLAS: Da li ćete pri pokretanju laboratorije i registra imati pomoć kolega iz Srbije ili regiona?

GUZIJAN: Već je u pripremi sporazum koji će biti uspostavljen između ministarstava zdravlja i socijalne zaštite RS i Srbije. Saradnja sa Institutom za transfuziju krvi Srbije je neophodna i za početak ona će biti konstantna kroz edukaciju kadra. Prema evropskim standardima, samo građani određene zemlje mogu da se prijave za registar. Znači, u Srbiji za sada mogu da se prijave davaoci koji imaju dvojno državljanstvo, ali se nadamo da će sporazum o saradnji regulisati i to pitanje.

GLAS: Da li će nakon osnivanja laboratorije matične ćelije biti moguće donirati samo u Banjaluci ili će ta mogućnost postojati i u drugim zdravstvenim centrima Srpske?

GUZIJAN: U početku će se uzimanje uzoraka za registar matičnih ćelija odvijati samo u Banjaluci, a sa vremenom i sprovedenom medijskom kampanjom i upoznavanjem građanstva, vjerovatno i širom Republike Srpske u službama Zavoda za transfuzijsku medicinu.

GLAS: Ko može darovati matične ćelije i šta očekujete, u kojoj mjeri će građani Srpske biti spremni da budu donori?

GUZIJAN: Naši sugrađani su bezbroj puta pokazali svoju humanost pa tako vjerujem da će biti i ovaj put. Donori uzoraka matičnih ćelija mogu biti zdrave osobe u dobi od 18 do 45 godina, ukoliko ne boluju od teških oboljenja srca, pluća, bubrega, malignih i autoimunih bolesti. Prema standardima ne testiraju se žene u toku trudnoće ili ukoliko imaju dijete od godinu dana. Kada se jednom prijavi davalac, podaci ostaju u registru dok osoba ne napuni 60 godina.

GLAS: Koliko u registru imate davalaca krvi i kakve su trenutne zalihe?

GUZIJAN: Od osnivanja Zavoda za transfuzijsku medicinu na teritoriji cijele Republike Srpske do danas registrovano je više od 150.000 dobrovoljnih davalaca krvi. Stanje zaliha je zadovoljavajuće, zahvaljujući mnogobrojnim akcijama koje su održane u prethodnom periodu i na našu radost, sve je veći broj dobrovoljnih, nenamjenskih davalaca. Pripremili smo se za praznike i neradne dane sa dovoljnim količinama krvi i komponentama krvi.

Planovi

GLAS: Kakvi su planovi Zavoda u ovoj godini i šta je obilježilo rad tokom 2023. godine?

GUZIJAN: Početak je godine, počinjemo sa sumiranjem rezultata iz prethodne i za sada možemo reći da je 2023. bila rekordna po broju prikupljenih doza krvi i pripremljenih komponenti krvi. Kao i sve institucije suočavamo se sa raznim izazovima u poslovanju, ali kao i u prethodnom periodu uspješno rješavamo sve probleme u radu Zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana