Goran Maričić o utvrđivanju posebnog poreza i kontrolama: Pod lupom porijeklo imovine svakog građanina

Marijana Miljić Bjelovuk
Goran Maričić o utvrđivanju posebnog poreza i kontrolama: Pod lupom porijeklo imovine svakog građanina

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske nastavlja da bilježi odlične poslovne rezultate koji se ogledaju u rekordnoj naplati javnih prihoda, dok je istovremeno ukupni dug značajno smanjen i po prvi put je ispod milijardu maraka, a tome su osim dobre poreske discipline doprinijele redovne i sistematske kontrole.

 Rekao je to za “Glas Srpske” direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić. Govoreći o novom Zakonu o utvrđivanju porijekla imovine i posebnog poreza na imovinu, koji je stupio na snagu 23. februara ove godine, on kaže da je Poreska uprava od tada, a i prije zadatih rokova, uradila sve potrebne pripremne aktivnosti.

- Formiran je novi Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza na imovinu, u okviru kojeg su tri organizacione jedinice i to, Odjeljenje za operativni rizik i analitiku, Odjeljenje za prethodni postupak i Odjeljenje za poslove kontrole i utvrđivanje posebnog poreza na imovinu - objašnjava Maričić. 

Dodao je da su svi zaposleni u novom sektoru prošli bezbjednosne provjere MUP-a te da su uvezani sa drugim institucijama u vezi sa razmjenom informacija.

- U ovom trenutku cijeli posao je na Odjeljenju za operativni rizik i analitiku, gdje smo preraspodijelili dio zaposlenih iz ostalih sektora te oni sada, putem izuzetno zaštićene komunikacije sa aspekta bezbjednosti, prikupljaju podatke od svih relevantnih institucija, a koristićemo i sve podatke iz naših evidencija, ali i podatke o imovini fizičkih lica iz Srpske u inostranstvu - objašnjava Maričić.

On je naglasio da će pristup biti sistemski i odnosiće se na sve građane.

- Poreska uprava ni u kom slučaju neće imati selektivan pristup u primjeni ovog zakona, već je ovom poslu pristupila na jedini ispravan način koji je jednak za sve, a to je da vrši sistemsko prikupljanje podataka o imovini svih građana Republike Srpske i na taj način pravi bazu imovine naših građana u RS, BiH i inostranstvu. Kada se ta baza u potpunosti uspostavi, za šta će trebati vremena, pristupiće se analizi rizika i ukoliko se pojavi sumnja da određeno lice nema dokaza za nagli rast vrijednosti imovine ići će se u drugu fazu, a to je prethodni postupak - naglašava Maričić.

On precizira da se u prethodnom postupku utvrđuje uvećanje imovine i u slučajevima kada se učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine, u kojima poreski obveznik ima uvećanje imovine postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda poreskog obveznika koja je veća od 300.000 KM, pokreće se postupak kontrole.

Kada je riječ o naplati javnih prihoda Maričić naglašava da je Poreska uprava za sedam mjeseci ove godine prikupila ukupno 2,085 milijardi KM, što je za skoro 300 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

- Sve kategorije bilježe rast u odnosu na prošlu godinu. Posmatrajući ove pokazatelje, a posebno značajan rast prihoda po osnovu doprinosa i direktnih poreza, može se zaključiti da je došlo do povećanja privredne aktivnosti, ali i do povećanja plata i broja zaposlenih koji je na rekordnom nivou, odnosno prema posljednjim podacima registrovano je 302.214 obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje - rekao je Maričić.

On je dodao da su to, uz redovne i pravovremene aktivnosti Poreske uprave, glavni uzroci značajnog povećanja naplate javnih prihoda, uz veoma odgovoran odnos većine poreskih obveznika, jer je evidentno da je došlo do povećanja dobrovoljnosti prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

Da je to tako pokazuju i zvanične evidencije Poreske uprave RS, prema kojima je ukupni dospjeli, a neizmireni dug na kraju juna ove godine iznosio 912.754.490 KM. Poređenja radi, Maričić kaže da je stanje ukupnog duga na kraju prošle godine iznosilo 1,037 milijardi KM, na kraju 2021. godine iznosilo je 1,257 milijardi, dok je na kraju 2020. stanje duga bilo 1,308 milijardi maraka.

Govoreći o kontrolama Maričić ističe da je u prvoj polovini ove godine izvršeno 2.005 kontrola, a rješenjima je naloženo plaćanje 26,6 miliona KM novoutvrđenih obaveza, dok je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato i 147 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 482.017 KM.

- Osim toga obavljeno je ukupno 1.919 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 759 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 3.092.500 maraka. Izvršene su i 242 kontrole prijavljivanja radnika te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 125 prekršajnih naloga na iznos kazne od 482.000 KM, a otkrivena su 132 neprijavljena radnika. Za 16 obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti - precizirao je prvi čovjek Poreske uprave.

Dodao je da je u prvom polugodištu nadležnim tužilaštvima dostavljeno 25 izvještaja o postojanju osnova sumnje u izvršenje poreskih krivičnih djela sa ukupnom štetom po budžet Srpske u iznosu od 2.334.607 KM. Najviše izvještaja, njih 22, podneseno je zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Fiskalizacija

Goran Maričić očekuje da će primjena novog Zakona o fiskalizaciji početi do kraja februara 2024. godine.

- Proces implementacije sistema za upravljanje fiskalizacijom (SUF) koji je jedan od uslova za početak primjene Zakona o fiskalizaciji je započeo. Zahvaljujući novom tehničkom rješenju Poreska uprava imaće podatke o svakom izdatom fiskalnom računu jer će svaki biti evidentiran na serveru Poreske uprave putem postojeće internet veze poreskog obveznika.

Takođe, kupci će moći provjeriti da li je račun koji im je izdat evidentiran u Poreskoj upravi. To će značajno uticati na povećanje discipline izdavanja fiskalnih računa i spriječiće eventualne zloupotrebe. Nabavka fiskalnih uređaja u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji biće finansirana iz budžeta RS - kazao je Maričić, dodajući da Poreska uprava na polju digitalizacije ide konstantno korak naprijed, što potvrđuje podatak da elektronske usluge aktivno koristi oko 47.000 obveznika i taj broj se konstantno povećava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana