Gojković: Iznenađen sam štrajkom, pregovori sa sindikatom ranije zakazani

Srna
Gojković: Iznenađen sam štrajkom, pregovori sa sindikatom ranije zakazani

SOKOLAC - Generalni direktor „Šuma Republike Srpske“ Slaven Gojković rekao je Srni da je iznenađen sutrašnjim najavljenim štrajkom upozorenja radnika Šumskog gazdinstva „Romanija“ i Šumske uprave „Istočni Stari Grad“, s obzirom da je Uprava preduzeća ranije zakazala pregovore o kolektivnom ugovoru za utorak, 16. novembra.

Gojković izražava sumnju da je najavljeni štrajk „možda i pritisak zbog tih pregovora“, te da ga čudi zašto se u vezi sa tim u saopštenju pojavljuju Granski sindikat i Savez sindikata Republike Srpske, s obzirom da postoje dva reprezentativna sindikata sa kojima Uprava pregovora.

On je istakao da je pitanje povećanja plata koje radnici ovog šumskog gazdinstva i šumske uprave traže kompleksno, da o njemu treba razgovarati i rješavati ga kroz kolektivni ugovor.

Gojković je naveo da Šumska uprava „Istočni Stari Grad“ djeluje u okviru sokolačkog Šumskog gazdinstva „Romanija“ i da čine jedan organizacioni dio koji je bio u strahovitim problemima, ali iz kojih se lagano vraća, što potvrđuju i dobri rezultati ostvareni u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, u ovom organizacionom dijelu ima mnogo problema koji su naslijeđeni i sada ih treba rješavati.

Gojković smatra da se plate ne mogu tek tako samo povećati, a na kraju godine doći u situaciju da se ne mogu isplatiti.

-Mi bismo vrlo rado povećali plate, ne kažem da nećemo pregovorima o kolektivnom ugovoru dogovoriti da se ide na neko povećanje, ali se moraju naći i prihodi u skladu sa mogućnostima preduzeća - rekao je Gojković.

Ono što Uprava preduzeća bude mogla da riješi, kaže Gojković, neće sigurno biti sporno.

-Nisam ni ja zadovoljan što su plate takve kakve su radnicima u Javnom preduzeću „Šume Republike Srpske“, ali moramo iznaći rješenje na koji način da ih pokušamo povećati - rekao je Gojković.

Radnici Šumskog gazdinstava „Romanija“ Sokolac i Šumske uprave „Istočni Stari Grad“ održaće sutra jednočasovni štrajk upozorenja, jer Uprava „Šuma Republike Srpske“ nije ispoštovala zahtjeve za povećanje cijene rada i drugih primanja, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana