Godišnji prihod gradiških voćara 25 miliona KM (FOTO)

M. V.
Godišnji prihod gradiških voćara 25 miliona KM (FOTO)

GRADIŠKA - Manifestacija Dani voća "Potkozarje 2024" postaje brend Gradiške, koja je najveći proizvođač voća u Republici Srpskoj i BiH, a voćari godišnje proizvedu oko 60 hidalja tona voća i ostvaruju prihod veći od 25 miliona KM - rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić otvaranju 19. manifestacije Dana voća u Gornjim Podgradcima.

On je zahvalio resornom ministarstvu poljoprivrede, Vladi RS i Agenciji za agrarna plaćanja za podršku putem podsticaja u voćarskoj, ali i ostaloj poljoprivrednoj proizvodnji na području Gradiške.

- Grad Gradiška u samom je vrhu po proizvodnji voća u BiH. Na oko 2.000 hektara voćnjaka oko 400 poljoprivrednih proizvođača godišnje proizvede između 50 i 60 hiljada tona voća, što čini 40% ukupne voćarske proizvodnje u cijeloj Republici Srpskoj - rekao je Adžić.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Branka Stojnića cilj manifestacije je promocija voćarske proizvodnje.

- U okviru manifestacije imamo edukativni dio, ali i takmičarski. Poljoprivredni proizvođači na Danima voća imaju priliku da saznaju o najnovijim dostignućima o primjeni pesticida, nabavci opreme i drugim aktuelnostima u voćarskoj proizvodnji - istakao je Stojnić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać rekao je da je Vlada Srpske ulaže značajna sredstva u voćarsku proizvodnju.

Prema njegovim riječima pored sredstava koja se ulažu u direktnu poljoprivrednu proizvodnju, voćari koriste i podsticaje za kapitalna ulaganja, što obuhvata ulaganja i sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže, kupovinu mehanizacije i izgradnju objekata i hladnjača, a za šta Vlada Republike Srpske obezbjeđuje povrat 30 odsto investicije.

Dane voća organizuje Grad Gradiška i Mjesna zajednica Gornji Podgradci u okviru manifestacije “Gradiška jesen”. Manifestacija se održava devetnaestu godinu po redu i predstavili su se voćari iz Gradiške, Kozarske Dubice, Kostajnice i Prijedora.

Predsjednik Mjesne zajednice Gornji Podgradci Zvjezdan Panić naveo je da podgradački kraj ima najveći voćarski potencijal i dodao da resorno ministarstvo značajno podržava voćare putem podsticaja.

 Manifestacija se održava devetnaestu godinu po redu i predstavili su se voćari iz Gradiške, Kozarske Dubice, Kostajnice i Prijedora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana