„Glas Srpske" slavi 81. rođendan: Brz i objektivan i u devetoj deceniji

Anita Janković Rečević
„Glas Srpske" slavi 81. rođendan: Brz i objektivan i u devetoj deceniji

BANjALUKA - Pažljivo i ponosno njegujući profesionalne postulate objektivnosti, tačnosti i istinosti najstariji dnevni list u Srpskoj i BiH, „Glas Srpske” sutra će proslaviti 81. rođendan.

Uvijek u službi čitalaca, brz, tačan i pravedan, to je provjeren recept po kojem „Glas” decenijima uspješno posluje, od prve odštampane stranice davne 1943. godine pa do dan danas, noseći epitet najvažnijeg i najtiražnijeg lista u Srpskoj. Od osnivanja je bio glas razuma, predani hroničar vremena čiji novinari i urednici s mnogo pažnje, ljubavi i znanja baštine tradiciju, jezik i kulturu naroda na ovim prostorima.

Temelji novinarstva u RS i BiH udareni su upravo štampanjem prvog broja „Glasa” 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje, nedaleko od herojskog Drvara. Prvu redakciju činila su zvučna imena tog vremena, Skender Kulenović, Đuro Pucar, Ilija Došen, Rada Vranješević, Vilko Vinterhaler, Osman Karabegović i Boško Šiljegović, čiji je rad od prvog broja bio neraskidivo vezan za narod koji je proživljavao i preživljavao razne nedaće i izazove koje su donosili ratovi, političke i ekonomske krize, prirodne nepogode i društvene turbulencije.

Tokom svog postojanja, spajajući dva vijeka, brojne potrese i izazove preživio je i „Glas”, iznova se prilagođavajući novim trendovima, tehnikama i tehnologijama. Postao je omiljeni među svim generacijama, s razlikom što oni stariji koji uživaju u jedinstvenom spoju mirisa  novinskog papira i prve jutarnje kafe informacije čitaju u štampanom izdanju „Glasa”, dok mlađi sadržaj prate putem portala „glassrpske.com”.

U korak s modernim dobom „Glas” je prisutan i na svim društvenim mrežama, gdje se čitaoci takođe mogu informisati o najvažnijim domaćim, regionalnim i svjetskim zbivanjima u toku dana.     

Glavni i odgovorni urednik Borjana Radmanović Petrović ističe da je „Glas” najvažniji nacionalni medij u Srpskoj koji je itekako prepoznatljiv i u regionalnim okvirima.

- Ne odustajući od baštinjenja tradicije, kulture i jezika naroda koji ovdje živi, „Glas” je izrastao u moderan medij koji se uklapa u globalne trendove u novinarstvu. I dalje smo prepoznatljivi po kvalitetnim analizama i ozbiljnim intervjuima, ali istovremeno smo ojačali i digitalne platforme, a naš veb portal svakodnevno bilježi rekordne posjete. Pouzdanost i tačnost krasiće nas i u narednim godinama  - naglasila je Radmanović Petrović.

Generalni direktor „Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović ističe da je naš list i u prvoj godini devete decenije postojanja ostao jedan od najvažnijih stubova medijske scene Republike Srpske.

- Nakon uspješnog obilježavanja velikog jubileja, 80. godišnjice izlaska prvog broja našeg lista, nastavili smo dobro utabanim stazama i zadržali vodeće mjesto kada su štampani mediji u Srpskoj u pitanju. I u ovoj godini naši čitaoci i svi koji vole „Glas” mogu da očekuju sve ono što smo nudili i prethodnih, a svakako najvažniji naši projekti su organizacija 29. Sajma knjige te jubilarni, 70. izbor deset najboljih sportista Republike Srpske. Te manifestacije su naš brend i po njima smo prepoznatljivi – podsjeća Dmitrašinović.

Iako lider na polju printa, „Glas Srpske”, dodaje on, intenzivno razvija i digitalne platforme.

- U tom smislu naši čitaoci mogu uskoro da očekuju i neke novitete - najavio je Dmitrašinović.

NAGRADE

„Glas Srpske” dobitnik je brojnih nagrada za humanost i novinarstvo, a u više navrata odlikovan je i oredenima u SFR Jugoslaviji ali i Srpskoj. Vitrine „Glasa” krase i priznanja Srpske pravoslavne crkve, lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, međunarodnih organizacija, uglednih kompanija, ali i onih koje su dodjelile javne, naučne, kulturne i sportske ustanove i organizacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana