“Glas Srpske” proslavlja 79. rođendan: Hroničar vremena bez roka trajanja

Miloš Vasiljević
“Glas Srpske” proslavlja 79. rođendan: Hroničar vremena bez roka trajanja

BANjALUKA - Najstariji dnevni list u Srpskoj i BiH “Glas Srpske” proslavlja 79. rođendan, a skoro osam decenija čvrsto stoji na poziciji čuvara srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kulture i tradicije.

Pravovremena i tačna informacija ključ je uspjeha, ali i pokazatelj zašto je “Glas Srpske” najugledniji i najtiražniji dnevni list u Srpskoj.

“Glas” je od osnivanja bio glas razuma, spoj modernog i tradicionalnog, svojevrstan hroničar vremena bez roka trajanja. Istorija novinarstva u Srpskoj i BiH počela je štampanjem prvog broja “Glasa” 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje, nadomak Drvara, a u istoriji koja se proteže kroz dva vijeka dao je neizostavan pečat u vremenu. U dugoj istoriji promijenio je nekoliko gradova u kojima mu je bilo sjedište redakcije i više imena. Pod imenom “Glas Srpske” izlazi od 5. maja 2003. godine, a privatizovan je 2008, kada je njegov većinski vlasnik postala kompanija “Nezavisne novine”.

Popularan kod svih generacija i uprkos turbulentnim vremenima, “Glas” je ostao vjeran objektivnosti i profesionalnosti. Zato traje i napreduje iz dana u dan, a svaka napisana riječ ima težinu. Ime “Glas Srpske” predstavlja ponos, ali i obavezu da svaki naredni tekst bude bolji od prethodnog.

Glavna i odgovorna urednica “Glasa Srpske” Borjana Radmanović Petrović istakla je da su i u protekloj godini novinari našeg lista donijeli pregršt kvalitetnih priča iz svih krajeva Srpske, koje su privukle veliku pažnju u cijelom regionu. Naglasila je da “Glas” ne odustaje od jasnog koncepta u čijem su fokusu svakodnevni problemi običnih građana.

- Istovremeno, našim čitaocima smo ponudili ogroman broj ozbiljnih analiza, intervjua i istraživačkih priča po kojima smo prepoznatljivi i što nas razlikuje od drugih listova, ali i od elektronskih medija za kojima štampa odavno kaska kada je u pitanju brzina - dodaje Radmanović Petrović.

Kao najvažniji projekat naših novinara u protekloj godini ona je istakla specijalno izdanje objavljeno povodom 30 godina postojanja Srpske u kojem su objavljeni intervjui sa čak osam predsjednika RS, te priče o vojnicima, ljekarima i drugim herojima koji su sebe ugradili u temelje naše otadžbine.

Ona napominje da je, pored ozbiljnog posla u štampanom izdanju, u protekloj godini veliki trud uložen i u jačanje internet portala našeg lista koji je u tom periodu dobilo veliki broj poklonika.

- Iako je štampa u sve većim problemima, još nije izgubila bitku sa internetom. To, međutim, ne znači da tradicionalni mediji ne treba da vode računa o elektronskim izdanjima. Stoga i u narednoj godini, u kojoj ćemo obilježiti 80 godina postojanja “Glasa”, naši čitaoci mogu da očekuju mnogo kvalitetnog sadržaja na svim našim platformama - poručuje Radmanović Petrović.

Generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović ističe da je iza naše medijske kuće još jedna uspješna godina u kojoj je potvrđeno liderstvo na medijskoj sceni Republike Srpske i cijele BiH. On napominje da “Glas” decenijama ostavlja važan pečat na političkoj, društvenoj, kulturnoj i sportskoj sceni Srpske i da nema razloga da tako ne bude i u godinama koje dolaze.

- Dok obilježavamo 79. rođendan naše medijske kuće, uveliko se pripremamo za veliki jubilej koji nam predstoji, obilježavanje 80 godina postojanja. Tako dugačkom tradicijom ne može da se pohvali većina dnevnih listova u regionu. Upravo ta tradicija nas obavezuje da ostanemo istrajni na svom putu. Naš najvažniji kapital je povjerenje čitalaca koje nećemo izgubiti ni u periodu pred nama - naglasio je Dmitrašinović.

Čestitka

Rođendan “Glasa Srpske” čestitao je među prvima predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

- U ime Narodne skupštine, urednicima, novinarima, fotoreporterima i svim zaposlenim u “Glasu Srpske” upućujem srdačne čestitke povodom 79. godišnjice postojanja vašeg dnevnog lista. “Glas Srpske” bio je i ostao ugledan, prepoznatljiv i uticajan dnevni list, zbog čega uživa veliko povjerenje javnosti u Srpskoj - rekao je Čubrilović dodavši da je “Glas” uvijek poštovao etičke kodekse novinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana