General Torbica pozvao na sabornost i pamćenje

Srna
General Torbica pozvao na sabornost i pamćenje

SREBRENICA - Izaslanik Vlade Republike Srpske Milan Torbica danas je na obilježavanju 30 godina od srpskog stradanja na Zalazju kod Srebrenice pozvao srpski narod na sabornost i pamćenje, te njegovanje kulture sjećanja da mu se ne bi ponovila stradanja iz prethodnih ratova, od istih neprijatelja, odnosno njihovih potomaka.

Torbica je podsjetio da su se na području srednjeg Podrinja desili brojni masovni zločini nad Srbima kao ovaj na Zalazju 1992. i početkom 1993. godine, a da su velike zločine počinili pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice najčešće na velike pravoslavne praznike kao što je ovaj na Petrovdan.

"Od 3.267 poginulih Srba u srednjem Podrinju i Birču u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima veliki broj civila, čak 80 odsto poginulo je i ubijeno od maja 1992. do marta 1993. godine, kada je ubijeno oko 2.000 Srba", naveo je general Torbica.

Prema njegovim riječima, ti zločini okarakterisali su početak rata na ovom području.

"Ovdje vidimo dva spomenika iz dva rata. Ko hoće da pročita može da vidi šta je uzrok, a šta posljedica. Da li je uzrok ovaj zločin ili onaj što je juče obilježen. Onaj je samo posljedica", istakao je Torbica, naglašavajući da toga treba da svi budu svjesni.

On je rekao da je na pokušaje da srpski narod bude proglašen genocidnim najbolji odgovor juče dao političar iz susjedne zemlje koji je rekao da ukoliko se desio zločin, on se desio nad svim narodima u BiH, na šta su odmah reagovali oni koji tjeraju svoju nepravdu.

"Moramo voditi računa da se ovakav zločin više nikad ne ponovi. Trpimo bol i nosimo u dušama i to je srpski narod naučio.

Teško dolazimo do pravde jer uz ovako selektivno pravosuđe ne možemo nikada dočekati pravdu. Moramo prenijeti na mlađe da vjerujemo samo sebi i da nam se više nikad ovo ne dogodi", poručio je Torbica. U selu Zalazje danas se obilježava 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni koje su na Petrovdan 1992. godine ubile muslimanske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana