Gdje se sve vjenčavaju istopolni parovi u Crnoj Gori: Budva prednjači

GS
Gdje se sve vjenčavaju istopolni parovi u Crnoj Gori: Budva prednjači

PODGORICA - U glavnom gradu Crne Gore od početka godine sklopljeno je sedam istopolnih brakova, koji su u ovoj zemlji registrovani u julu 2021. godine.

Crna Gora postala je prva država van EU na Balkanu koja je legalizovala istopolne građanske partnerske odnose.

Ovo je bio istorijski momenat za državu i, uprkos neprikosnovenoj tradiciji koju vijekovima baštini, trebalo je pobijediti diskriminatornu retoriku društva – rekla je za Gradsku Kristina Ćetković, autorka prvog crnogorskog gej romana "U svoja 4 zida".

Kristina Ćetković prvi put javno govori o svom vjenčanju, kao i o izazovima s kojima se susretala na putu ka svom životnom partnerstvu.

Od kada je stupio na snagu 2021. godine, Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, u Podgorici je sklopljeno ukupno 42 partnerstva, od kojih su četiri između crnogorskih državljana, podaci su Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom. Od početka godine na teritoriji Glavnog grada vjenčano je sedam istopolnih parova.

Kristina Ćetković, novinarka i spisateljica, odnedavno je i supruga svoje izabranice. Kaže da životno partnerstvo istopolnih lica u Crnoj Gori Ustavom nije prepoznato kao brak, jer je brak, po definiciji, zajednica muškarca i žene, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova još uvijek ne posjeduje program za registraciju podataka o istopolnim brakovima.

- Iako smo vjenčane, još uvijek ne možemo administrativno da riješimo neke pravne stvari, pa nadležni moraju biti spremni mnogo brže na primjenu zakona koji su doneseni, navela je Ćetković.

Slaba primjena zakona je, istakla je, u tjesnoj vezi s crnogorskim tradicionalizmom, koji vijekovima kreira nazadnu kolektivnu svijest građanki i građana.

- Ja sam se rijetko kad razumijevala sa ženama iz Crne Gore. Moje sve partnerke su bile negdje sa strane, zato što, isto kao i muškarci, žene iz Crne Gore nose ta tradicionalna shvatanja, stereotipe i predrasude, iako možda toga nisu ni svjesne. Vjerujte, u razgovoru s ljudima i starijom populacijom uvijek su se sjećali svojih prijatelja, rođaka, drugova unazad nekoliko decenija koji su živjeli i za koje se znalo da su queer, rekla je Ćetkovićeva.

- A danas se i vjenčavaju, i to jeste svojevrstan progres, istakla je Ćetković.

Na teritoriji opštine Budva najveći broj istopolnih partnerstava zabilježen je u prošloj godini – 56. U Tivtu jedno, dok je u Kotoru ukupno sklopljeno njih 15. Na sjeveru Crne Gore još uvijek nije registrovano životno partnerstvo istopolnih lica.

Izvor: cdm.me

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana