Garda Panteri" o puštanju Ždrale na slobodu: Mauzer i nakon smrti izoložen napadima

Srna
Foto: gs

BIJELjINA- Udruženje veterana "Garda Panteri" osudilo je odluku Suda BiH da na prijevremenu slobodu pusti Đorđa Ždralu, osuđeg na 20 godina zatvora za ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske i komandanta garde Ljubiše Savića Mauzera.

Predsjednik ovog udruženja Petar Cvijetinović kaže da su očekivali da Tužilaštvo i Sud BiH pokrenu istragu kako bi se otkrili nalogodavci ubistva Mauzera, dok se Sud prema presuđenom ubici ponio kao prema "dobrom momku" i smanjio mu kaznu za sedam godina.

Cvijetinović je na konferenciji za novinare istakao da je Savić i nakon smrti izložen napadima određenih struktura koje svakodnevno pokušavaju da ga omalovaže i njegovu ulogu u odbrani Republike Srpske i Bijeljine.

"Posebno nas čudi to što ćute svi na odluku Suda BiH", rekao je Cvijetinović i naveo da je očekivao reakciju prvog čovjeka grada, Boračke organizacije ili političkih stranaka.

On je rekao da neće dozvoliti nikome da blati lik i djelo nekadašnjeg komandanta "Garde Panteri", navodeći da je jedan od takvih primjera i pokušaj uklanjanja spomenika Mauzeru.

Cvijetinović kaže da je razočaran što Bijeljina još nema ulicu koja će biti nazvana po Saviću, jer je, kako je naveo, upravo on najznačajnija vojno-politička ličnost u gradu u posljednjih 100 godina.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske odobrila 200.000 KM za izgradnju spomen-parka na mjestu pogibije komandanta Branka Pantelića Pantera, po kome je Garda dobila ime i da očekuje da će radovi početi 15. marta.

"Tu svake godine tu služimo parastos 21. septembra za naših 15 boraca i komandantu koji su poginuli u bici da odbranu Priboja", naveo je Cvjetinović.

Đorđe Ždrale je u petak, 11. februara, pušten na slobodu iz zatvora u Vojkovićima nakon odluke Suda BiH da mu objedini kazne za više počinjenih krivičnih djela.

Sud BiH osudio je 2010. godine Ždralu na 20 godina zatvora zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana