FZO u potpunosti finansira hitnu zdravstvenu zaštitu

G.S.
FZO u potpunosti finansira hitnu zdravstvenu zaštitu

BIJELjINA - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti finansira hitnu zdravstvenu zaštitu u službama hitne pomoći za cjelokupno stanovništvo - osigurane i neosigurane građane, što znači da su oslobođeni i plaćanja participacije, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se naglašava da se hitna zdravstvena zaštita ugovara za svo stanovništvo, te je Fond finansira u potpunosti.

- Ukoliko se desi da se naplati participacija ili puna cijena usluge u hitnim slučajevima, osiguranik ima mogućnost da podnese zahtjev za refundaciju troškova, ali i da podnese prijavu povrede prava kako bi kontrolori Fonda mogli da utvrde zbog čega je usluga naplaćena - navodi se u saopštenju.

Iz Fonda pozivaju građane da koriste sve mehanizme predviđene za zaštitu prava, poput prijave povrede prava ne samo kada je riječ o eventualno naplaćenoj participaciji u hitnim slučajevima, nego i ukoliko smatraju da se neko od zakonom definisanih prava ne poštuje u praksi.

- Prijave povrede prava su konkretni instrumenti zaštite interesa osiguranih lica i načini da kontrolori Fonda utvrde da li je u zdravstvenoj ustanovi došlo do kršenja prava. Osiguranici uvijek mogu da kontaktiraju i zaštitnike prava osiguranih lica u svim filijalama Fonda ukoliko sumnjaju da je prekršeno neko njihovo pravo iz zdravstvenog osiguranja ili ukoliko im je potrebna informacija, savjet i slično - navodi se u saopštenju.

Fond zdravstvenog osiguranja pripremio je i izmjene Pravilnika o postupku korištenja zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj kojim se definišu i rokovi važenja uputnica za bolničko liječenje koje propisuju ljekari u službama hitne pomoći ili doktori medicine iz specijalističko-konsulativne zdravstvene zaštite.

- Tako su sada predloženim izmjenama rokovi važenja ovih uputnica, koje se izdaju u hitnim situacijama, 24 časa, dok i dalje uputnica koju je izdao porodični doktor za bolničko liječenje važi 30 dana - navode iz Fonda.

Prijedlog pravilnika koji predviđa ove izmjene usvojio je nedavno i Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja, a trebalo bi da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenom glasniku Srpske, prenosi RTRS.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana