Forum za bezbjednost: Roditelji da učine sve da oružje ne bude dostupno maloljetnicima

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - Forum za bezbjednost zajednice u Trebinju danas je održao sjednicu o stanju bezbjednosti u školama na ovom području, zbog tragičnih događaja u Srbiji, a jedan od zaključaka je da se u svim školama organizuju roditeljski sastanci na kojima će se roditeljima ukazati da preduzmu sve mjere kako oružje ne bi bilo dostupno maloljetnicima.

Predsjednik trebinjskog Foruma za bezbjednost Dragoslav Banjak rekao je novinarima da su nadležne službe već preduzele korake s ciljem povećanja bezbjednosti stanovništva u Trebinju, posebno mladih i stanja u školskim objektima.

"Zaključili smo da je potreban fokus medija na problematiku vršnjačkog nasilja i svega što se identifikuje kao uzrok tragičnih događaja u Srbiji, te da će na sljedećoj sjednici svi članovi Foruma dati usmeni izvještaj o mjerama koje su u međuvremenu preduzete po pitanju poboljšanja bezbjednosti", naveo je Banjak.

Komandir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević rekao je da je policija tokom cijele školske godine prisutna kod škola, a da su nakon tragičnih događaja u Beogradu aktivnosti pojačane, u vidu odlaska u škole i obavljanja sastanaka sa direktorima, preventivno i s ciljem zaštite djece i nastavnog osoblja.

"U narednom periodu policija će, osim obilazaka, biti prisutna u jutarnjim časovima, u vrijeme velikih odmora, odlaska djece iz škole, ali i dolaska u drugu smjenu", rekao je Milićević, te dodao da će biti i pojačan obilazak policijskih patrola u svim školama.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju Mišo Pešić rekao je da je resorno ministarstvo nakon tragičnih događaja u Srbiji poslalo dopise školama sa uputstvima kako da reaguju u ovoj situaciji.

"Naša obaveza je da na časovima odjeljenskih zajednica na primjeren način razgovaramo sa učenicima o ovim događajima, da na svaki mogući način utičemo na učenike da se ovakve stvari ne dešavaju", rekao je Pešić i dodao da je policija u dva navrata u posljednja dva dana posjetila školu radi uvida u bezbjednost objekta.

On je dodao da će u narednom periodu biti održani sastanci multisektorskih timova o potencijalnim problemima kad je riječ o vršnjačkom nasilju i djelovanju u narednom periodu.

Na forumu je ukazano i da je potrebno pažljivije identifikovati i pružiti podršku licima u stanju socijalne potrebe.

Samo u dva dana u dvije pucnjave u Srbiji izgubljeno je 17 života - kod Mladenovca je sinoć ubijeno osmoro ljudi, a u srijedu, 3. maja, u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeno je osmoro učenika i radnik obezbjeđenja. Počinioci su uhapšeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana