Forum poljoprivredne politike: Zajedničkim naporima suočiti se sa klimatskim promjenama

Srna
Foto: Srna

JAHORINA - Na Jahorini je jutros počeo Forum poljoprivredne politike čiji je cilj da olakša razmjenu znanja, iskustava i inovativnih rješenja između kreatora politike, istraživača, akademske zajednice i drugih zainteresovanih strana, kako bi se zajedničkim naporom suočili sa složenim klimatskim izazovima koji utiču na poljoprivredu i ruralni razvoj.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, ishranu, šumarstvo i ruralni razvoj u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Slobodan Cvijanović rekao je da je cilj foruma razmatarnje svih projekata, programa i politika koje se tiču ruralnog razvoja, razvoja poljoprivrede i unapređenja.

“Forum, koji ove godine nosi naziv Preispitivanje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u Jugoistočnoj Evropi i izazovi koji su pred nama: prehrambeni suverenitet, uticaj klimatskih promjena, demografska obnova ruralnih područja, bavi se i umanjenjem uticaja klimatskih promjena, Zelenom agendom u zemljama Jugoistočne Evrope”, rekao je Cvijanović novinarima.

On je rekao da je ovo već 24. forum koji okuplja sve činioce vlasti, akademije i organizacije koje se bave ruralnim razvojem u Jugoistočnoj Evropi, te da je cilj i trasirati put za naredne aktivnosti koje su vezane i za ministarski sastanak, koji će biti održan u septembru u Sjevernoj Makedoniji.

Forum organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj /SVG/ u Jugoistočnoj Evropi, a generalni sekretar ove grupe Boban Ilić rekao je da je forum prilika da se olakša kreiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja u ovom dijelu Evrope zasnovanoj na dokazima.

“Forum okuplja sva ministarstva poljoprivrede iz regiona, plus Moldavija. Forum će ove godine proizvesti dokument poljoprivrede politike i ruralnog razvoja koji se odnosi na sve zemlje”, rekao je Ilić.

On je dodao da je domaćin ove godine Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Sabahudin Bajramović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, ukazao je da treba unaprijediti poljoprivrednu politku u BiH, te da je poljoprivredna politika u Bih među najlošijim u regionu.

“Zajednički cilj je približavanje poljoprivredne politike politici EU, što je veoma bitno sada kada su otvoreni pregovori za BiH”, rekao je Bajramović.

Forum je okupio 130 relevantnih učesnika iz Jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana