Forto: Sve spremno za rekonstrukciju mosta koji spaja Brčko i Gunju

Srna
Ministar komunikacija i saobraćaja Edin Forto i gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić
Foto: Srna | Ministar komunikacija i saobraćaja Edin Forto i gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić

BRČKO - Ministar komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara Edin Forto rekao je danas u Brčkom da je sve spremno za rekonstrukciju mosta preko rijeke Save koji spaja Brčko i Gunju u Hrvatskoj, te dodao da se potpisivanje sporazuma očekuje najkasnije u avgustu.

Forto je napomenuo da, zbog obaveza hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, sporazum nije potpisan danas iako je to bilo planirano.

"Sredstva u mom resoru su izdvojena za ovaj most. Očekujem da će se taj most uveliko raditi sljedeće godine, a možda i završiti", izjavio je Forto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Zijadom Nišićem.

Forto je naveo da, kada je riječ o izgradnji novog mosta, neophodno je da vlasti Brčko distrikta usvoje prostorno-plansku dokumentaciju koja tačno određuje tačku pristupnog puta i novog mosta.

On je ukazao da je Hrvatska već završila svoj dio posla.

Govoreći o izgradnji auto-puteva, Forto je rekao da je BiH napokon naučila da gradi takve puteve, te da postoji zamah u oba entiteta, ali da je potrebno da se Brčko uključi u izgradnju kako bi kroz distrikt prolazila dva koridora.

"Ovo treba da bude početak izgradnje drugih projekata kao što su željeznički koridor Pet ce. Relativno je lako doći do finansija za ove projekte kao što je onaj koji ide od Doboja, Tuzle, do Zvornika i dalje prema Srbiji", istakao je Forto.

Forto je rekao da je nevjerovatno što ni poslije toliko godina nakon rata nije deminirana obala Save, te dodao da to koči projekat čišćenja korita ove rijeke.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić naglasio je da je Brčko prirodna tačka na kojoj treba da se formira transportni čvor kako bi kapital brže cirkulisao, a usluge bile dostupnije, te da bi to doprinijelo širem regionalnom interesu ako se uzme u obzir da oko Brčkog gravitira šest aerodroma.

"Očekujem da se utvrde dinamički planovi rekonstrukcije mosta, izgradnje auto-puteva koji prolaze kroz Brčko i čišćenja korita rijeke Save, kako bi naša luka bila u funkciji međunarodnog transporta. Ona pripada međunarodnom, crnomorskom slivu. Potencijal naše luke u riječnom saobraćaju je veliki, ali zavisi od predispozicije i napora BiH da taj saobraćaj učini funkcionalnim", rekao je Nišić.

Sastanak Forte i Nišića održan je u Gradskoj vijećnici i prethodio je Konferenciji o transportnoj infrastrukturi Brčko distrikta, koja se održava danas u hotelu "Jelena" u Brčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana