Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu: Potpisani ugovori za projekte vrijedne 150.000 maraka

Milijana Latinović
Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu: Potpisani ugovori za projekte vrijedne 150.000 maraka

NOVI SAD - Predstavnici udruženja i organizacija iz osam opština u Srpskoj i FBiH potpisali su danas u Novom Sadu ugovore o finansiranju projekata ukupne vrijednosti oko 150.000 maraka koje je obezbijedio vojvođanski Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Direktor Fonda Duško Ćutilo ugovore je, potpisao u prostorijama Pokrajinske vlade sa korisnicima iz Glamoča, Foče, Pelagićeva, Nevesinja, Trebinja, Doboja, Banjaluke i Odžaka, a potpisivanju je prisustvovao i sekretar za regionalni razvoj,  međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Ova sredstva, ističu u Fondu, predstavljaju prijateljski, pozitivan odgovor na zahtjeve i molbe predstavnika institucija i organizacija iz lokalnih zajednica ali i podsticaj da se poboljšaju uslovi za opstanak i ostanak stanovništva u njihovim opštinama.

Ćutilo je istakao da je zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, koja je proširivanjem nadležnosti Fonda i izdvajanjem značajnih sredstava za rad, omogućena realizacija mnogobrojnih projekta a za te potrebe od početka godine preko Fonda uplaćeno je skoro 40 miliona dinara.

- S obzirom na to da solidarnost ne poznaje granice, izdvojili smo 18 miliona dinara za pomoć u vidu građevinskog materijala porodicama čiji su stambeni ili prateći objekti oštećeni ili uništeni u zemljotresu koji je pogodio Baniju i deo Republike Srpske. Više od 17 miliona dinara izdvojili smo za projekte organizacija iz regiona, osam miliona dinara za podsticanje javnog informisanja na srpskom jeziku u zemljama regiona, a pet miliona za nabavku udžbenika i školskih torbi učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u Osječko- Baranjskoj i Vukovarskoj županiji u Hrvatskoj. Kada na to sve dodamo i sredstva koja ćemo uplatiti preko organizacija sa kojima danas potpisujemo ugovore, dolazimo do iznosa od skoro 40 miliona dinara – istakao je Ćutilo.

Sofić  je kazao da Pokrajinska vlada slijedi državnu politiku, da srpski narod kao podršku ima maticu republiku Srbiju, a to je upravo pokazano kroz programe koje je Fond uspješno realizovao u prethodnom periodu.

- Godišnji budžet Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, koji je od svog nastanka do prošle godine imao na raspolaganju do 90 milona dinara, a ove godine je uvećan za dodatnih više od 70 miliona i na raspolaganju ima više od 160 miliona dinara - istakao je Sofić.

Podršku prisutnima pružili su i generalni sekretar skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Nikola Banjac i predsjednik „Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu“  Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana