Flurona otkrivena i u Srpskoj

Milijana Latinović
Flurona otkrivena i u Srpskoj

BANjALUKA - Prvi slučaj flurone - istovremene infekcije virusom korona i gripom, detektovan je danas u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, saopštio je UKC.

Kako su naveli, u uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC-u detektovani su istovremeno RNK Influenza A (H3) i Kovod-19

-Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan - navode iz UKC-a.

Kako su pojasnili, u Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC RS postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu IOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux),, u roku od jednog sata.

-Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova U Republici Srpskoj koja ima mogućnost ove dijagnostike - navode u saopštenju.

Dodali su da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i virusa korona, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana