Filipović: Proizvodi iz Srpske traženi u Austriji

SRNA
Filipović: Proizvodi iz Srpske traženi u Austriji

BANjALUKA – Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović rekao je Srni da na austrijskom tržištu postoji veliko interesovanje za kupovinom organskih proizvoda iz Srpske, te je u toku analiza uslova za njihov plasman u austrijsku prestonicu.

Filipović je rekao da je u planu da se u Beču predstavi koncept promocije po uzoru na Krajišku i Hercegovačku kuću.

"Na taj način stvorili bismo uslove da naši mali i srednji poljoprivredni proizvođači dobiju pristup austrijskom tržištu, na kojem postoji značajno interesovanje za organske proizvode", istakao je Filipović.

Kada je riječ o plasmanu prehrambenih proizvoda iz Republike Srpske, Filipović je napomenuo da su u saradnji sa austrijskim grupacijama "Špar" i "Reve" neki domaći prehrambeni proizvodi već plasirani u njihovim prodavnicama.

On je podsjetio da je Predstavništvo prošle godine razgovaralo sa predstavnicima banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela o mogućnostima plasmana domaćih proizvoda iz Krajiške kuće na austrijsko tržište kroz lokalne trgovačke lance.

Filipović je naglasio da ne treba zaboraviti koliko građana iz Republike Srpske i zemalja regiona živi i radi u Austriji, te da im mnogo znači da imaju pristup domaćim proizvodima.

"Dostupnost naših proizvoda donosi višestruke benefite kako za naše građane, tako i za austrijske trgovačke lance, tako da vjerujemo da ćemo tokom ove godine uspješno konkretizovati ovaj projekat", rekao je Filipović.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić smatra da je nastojanje da se domaći proizvodi iz Srpske plasiraju na inostrana tržišta prilika da domaći mali i srednji proizvođači povećaju proizvodnju, te ostvare i veće prihode.

"Imali smo priliku da naše domaće proizvode predstavimo na nekoliko sajmova u Beču gdje smo vidjeli veliko interesovanje kupaca, kako dijaspore koja tamo živi, tako i austrijskih kupaca, te je grupa naših privrednika koji tamo rade zainteresovana da se u Beču na pet lokacija otvore franšizni objekti Krajina haus", rekao je Srni Ilić.

On je istakao da za realizaciju te ideje treba mnogo angažmana i podrške republičkih institucija, te da očekuje da će završni razgovori biti održani u martu u Beču, kada će proizvodi Krajiške kuće biti ponovo predstavljeni na Sajmu turizma koji se održava u tom austrijskom gradu.

"Sa njihovim resornim ministarstvima pokušavamo da ustanovimo koji to proizvodi mogu izaći na austrijsko tržište, a da je to u skladu sa standardima koje propisuje EU. Kada budemo imali sve informacije, napravićemo sastanak sa proizvođačima iz cijele Republike Srpske, te im predstaviti priliku i način da svoje proizvode plasiraju u Beču", rekao je Ilić.

On je istakao da se postoji veliko interesovanje na austrijskom tržištu za proizvode iz Republike Srpske, naročito za autohtone proizvode koji imaju certifikate da su potpuno organski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana