FBiH dobila registar pedofila za preventivnu zaštitu djece

Tanjug
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Federacija BiH je nakon dugo vremena dobila registar pedofila odnosno osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv polne slobode i morala prema djeci i malolljetnicima.

Zakon je usvojen na jučerašnjoj sednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji će stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenim novinama" Federacije BiH.

Federalni ministar pravde Vedran Škobić pohvalio je podnosioce predloga i usvajanje pomenutog zakona i istakao da ne zna zašto se na to toliko dugo čekalo.

Ministar je rekao da će Ministarstvo pravde donijeti pravlnik koji će utvrditi način funkcionisanja i vođenja tog registra.

Na taj način, dodao je, radiće se na zaštiti djece na području Federacije BiH tako da će sve institucije koje rade sa djecom, škole, vrtići i druge biti u obavezi da prilikom zapošljavanja ljudi upute dopis nadležnom ministarstvu unutarnjih poslova kako bi provjerili da li se taj kandidat nalazi u registru.

Registar će, napominje, pomoći u preventivnom djelovanju i zadatak federalnog Ministarstva pravde je da u sklopu svojih nadležnosti preciznije odredi način rada organa koji će voditi registar, prenijela je Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana