FBiH: Ublažavanje epidemioloških mjera, u martu vraćanje na "normalno" stanje?

GS
Foto: GS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH danas je predložio federalnoj Vladi ublažavanje postojećih epidemioloških mjera, a ukoliko se nastavi slabljenje epidemije izazvane virusom korona, Federacija bi se u martu mogla vratiti u pretpandemijsko vrijeme, izjavio je član Kriznog štaba Goran Čerkez.

Prema novim preporukama, kako je naveo, maske bi bile obavezne samo u javnom gradskom prevozu, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, te kazneno-popravnim domovima.

- U svim ostalim ustanovama i na otvorenom prostoru nošenje maski preporučuje se ukoliko distanca nije veća od dva metra - objasnio je Čerkez, precizirajući da je ovo na nivou preporuke, a ne naredbe.

Čerkez je apelovao na građane, posebno na starije, da se pridržavaju mjere nošenja maske jer spadaju u ranjivu kategoriju, a posebno oni koji nisu vakcinisani.

Prema novim smjernicama, broj okupljanja povećan je na 300 ljudi, a više prisutnih biće moguće uz ispunjeno pravilo vakcinisan, prebolio, testiran /VPT/.

Za ugostiteljske objekte ukidaju se brojčana ograničenja, ali uz poštovanje pravila od dva metra između stolova, dok posjetioci disko i noćnih klubova moraju, pored poštivanja razmaka, ispunjavati i VPT pravilo.

Pozorišta i bioskopi radili bi sa 50 odsto kapaciteta, dok na sportskim takmičenjima vrijedi isto pravilo, osim u zatvorenim prostorima gdje važi VPT pravilo.

Trenutnu higijensko-epidemiološku u FBiH Čekez je ocijenio kao stabilnu, ističući da su svi i parametri - broj hoispitalizovanih, na respiratoru i preminulih u padu, prenijeli su federalni mediji.

- Stanje se stabilizuje iako je još visok stepen oboljelih jer pandemija je i dalje tu. Pratićemo stanje na terenu i ukoliko u narednom periodu ne bude pogoršanja, mi ćemo i dalje ići sa ublažavanjem mjera. Očekujemo da bismo se u martu mogli vratiti u pretpandemijsko vrijeme - rekao je Čerkez, prenose RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana