FBiH: Od 20. decembra kovid potvrde

Srna
Foto: srna

SARAJEVO - U FederacijiBiH (FBiH) bi od 20. decembra trebalo da bude uvedena nova mjera, koje podrazumijeva pravilo vakcinisan-testiran-prebolio (VTP), saopšteno je nakon sjednice Vlade ovog entiteta.

Pravilo VTP prvo će se primjenjivati za zaposlene u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, te javnim upravama svih nivoa vlasti, a kantoni mogu proširiti ciljne grupe, u skladu sa potrebama i procjenama.

Iz federalne Vlade saopšteno je da je Zavod za javno zdravstvo FBiH zadužen da u roku od 15 dana izradi prijedlog stručnih smjernica za primjenu pravila VTP.e

Vlada FBiH usvojila je danas u Sarajevu informaciju o epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu na dan 15. novembra, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od danas.

U danas prezentovanoj informaciji je navedeno da je u 45. sedmici, u odnosu na prethodnu, zabilježen porast ukupnog broja hospitalizovanih, kao i pacijenata na respiratoru, dok su ostali sedmični indikatori u blagom padu.

Na bolničkom liječenju trenutno je 590 oboljelih od virusa korona, od kojih je 54 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, 87,8 odsto su nevakcinisani i nepotpuno vakcinisani, a 12,2 odsto su potpuno vakcinisani.

Prema najnovijim podacima, dosada je u FBiH data 928.461 vakcina protiv virusa korona, od čega se na prvu dozu odnosi 494.558, na drugu 433.356, a na treću 547.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana