Fatalni ubodi stršljena: U apotekama nema lijeka koji spasava život!

Anita Janković Rečević
Fatalni ubodi stršljena: U apotekama nema lijeka koji spasava život!

BANjALUKA - Ubod stršljena ili pčele, zbog kojeg brojni građani u ljetnim mjesecima zatraže zdravstvenu pomoć, može biti opasan po život za one koji su skloni jakim alergijskim reakcijama, pa ljekari takvim pacijentima preporučuju da nabave adrenalinske injekcije koje mogu sami sebi ubrizgati u slučaju hitnoće. Međutim, na tržištu BiH tog lijeka nema godinama pa su primorani da ga nabavljaju u inostranstvu.

Negativno iskustvo sa insektima nedavno je imao Banjalučanin Ž. Z. kojeg je stršljen ubo u sljepoočnicu dok je odmarao na vikendici. Iako je vjerovao da nije alergičan na ubod ovog insekta, s obzirom na ranija slična iskustva koja su prošla bez ozbiljnih reakcija, doživio je iskustvo koje će pamtiti do kraja života.

- Odmah nakon uboda počeo sam se pretjerano znojiti. Zatim je uslijedilo zujanje u ušima i dupla slika pred očima. Nakon par minuta počelo me probadati u predjelu grudnog koša i na momente sam ostajao bez daha. Borio sam se za svaki udah. Iako je hitna služba došla brzo, zatekli su me u polusvjesnom stanju. Glava i grlo su mi već bili otekli. Dali su mi na licu mjesta nekoliko infuzija i injekcija adrenalina, ali se toga ne sjećam - ispričao je za “Glas” ovaj Banjalučanin, navodeći da ga je Hitna služba transportovala do Univerzitetskog kliničkog centra RS gdje je nakon dodatne medicinske intervencije zadržan 24 sata na posmatranju.

Priča kako mu je tom prilikom jedna od doktorica rekla da više nikud ne ide bez adrenalinske olovke “EpiPen”, koju nije uspio pronaći u apotekama u RS i FBiH pa će morati u susjednu Srbiju po ovaj lijek.

Pomenutu adrenalinsku olovku koja se koristi u hitnim slučajevima, kao prva pomoć kod anafilaksije svojim pacijentima koji su skloni teškim alergijskim reakcijama preporučuje i načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje Marko Paovica.

- Adrenalinska olovka je potrebna isključivo pacijentima kod kojih ugriz insekta izaziva anafilaktički šok. U Trebinju imamo nekoliko takvih pacijenata s tim da se ove godine još nismo susreli sa anafilaktičkim reakcijama, ali smo u prethodnim imali teške situacije u kojima smo se borili za živote i djece i odraslih. Onima kod kojih ugriz insekta izaziva simptome poput blagog otoka, pojavu koprivnjače i slično “EpiPen” ne treba - pojasnio je Paovica.

Smatra da bi adrenalinske olovke morale biti dostupne na tržištu Srpske.

- Usljed anafilaktičkog šoka pacijentu pada pritisak, dolazi do gušenja i takva stanja zahtijevaju hitno ubrizgavanje adrenalina te su te olovke, koje sadrže male količine lijeka u takvim momentima potreba. Ubrizgavaju se u prednji mišić natkoljenice i pacijenti to obično rade sami zahvaljujući prethodnoj obuci. Veoma je važno da lijek imaju oni koji žive daleko od zdravstvenih ustanova, a skloni su jakim alergijskim reakcijama. U Trebinju imamo samo jednu ekipu Hitne pomoći, a neka sela su udaljena po 40-50 kilometara od grada - dodao je Paovica za “Glas”.

U Službi hitne medicinske pomoći u Doboju imaju povećan broj pacijenta sa ugrizom pčele ili stršljena.

- To je i očekivano s obzirom na ovo doba godine, ali na sreću ovo ljeto nismo imali komplikovanih situacija da smo morali primjenjivati adrenalinsku terapiju - rekla je ljekar u dobojskoj hitnoj službi Ivana Dadić navodeći da joj je poznato da na našem tržištu nema adrenalinskih olovaka u prodaji.

To su i potvrdili u jednoj banjalučkoj apoteci navodeći da ih ovdašnji pacijenti obično kupuju u Srbiji ili negdje u inostranstvu.

Adrenalinskih olovaka nemaju ni u sarajevskoj apoteci “Centar”, navodeći da imaju adrenalinske ampule koje se izdaju uz recept i jedna košta 1,30 KM.

Isti lijek prodaju i u jednoj bijeljinskoj apoteci pojašnjavajući da je razlika između ampule i olovke u tome što je lijek u olovci spreman za ubrizgavanje u svakom trenutku i može se nositi sa sobom, dok se ampule čuvaju u frižideru i zahtijevaju upotrebu igle i šprica tokom pripreme za ubrizgavanje. Naveli su da pakovanje od deset ampula košta 16,60 KM.

Savjet

Načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja u Banjaluci Kosana Stanetić rekla je da se prilikom uboda stršljena javlja jak bol, crvenilo, svrab i otok, koji prolazi sat vremena kasnije, osim kod alergičnih osoba kod kojih se može razviti i anafilaktički šok.

- Prvi korak nakon ujeda stršljena je da se ubodeni dio tijela podigne u odnosu na trup, da bi se na taj način spriječilo širenje otrova. Ukoliko je žaoka ostala u koži, najbolje je odstraniti ravnim nožem, a ne pincetom da bi se izbjeglo istiskanje otrova - kaže Stanetićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana