Fakulteti organizuju i treći upisni rok: Posljednja šansa da popune amfiteatre

Danijela Bajić
Fakulteti organizuju i treći upisni rok: Posljednja šansa da popune amfiteatre

BANjALUKA - Da je studenata sve manje, pokazuje podatak da će gotovo većina fakulteta na javnim univerzitetima u Srpskoj raspisati i treći upisni rok s obzirom na to da su amfiteatri nakon dvije prilike ostali poluprazni.

Ni novi studijski programi na oba javna univerziteta u Srpskoj nisu privukli veći broj brucoša, a razlog je, prema riječima dekana, što većina svršenih srednjoškolaca na studije odlazi u Srbiju, a u posljednje vrijeme i u Sarajevo.  

Portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković istakao je za “Glas Srpske” da treći upisni rok organizuju oni fakulteti koji u prethodna dva upisna roka nisu popunili sva predviđena mjesta za upis.

- Treći upisni rok koji fakulteti organizuju samostalno mora biti završen do početka nastave u novoj akademskoj, 2024/2025. godini, odnosno do 1. oktobra ove godine, kada počinje nastava za brucoše i sve ostale godine studija izuzev studenata koji upisuju prvu godinu doktorskih i master studija. Za njih nastava počinje 28. oktobra - istakao je Stanković.

S obzirom na to da su i ispitni rokovi u toku, fakulteti će, naglasio je on, u skladu sa svojim prostornim kapacitetima odrediti datume održavanja trećeg upisnog roka, a sve informacije o ovom upisnom roku budući studenti moći će pronaći na internetskim stranicama i društvenim mrežama fakulteta.

Mjesta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci ostalo je za još 47 brucoša i to na studijskim programima dentalna medicina, farmacija, sestrinstvo, sanitarno inženjerstvo i babištvo.  

Dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić rekao je da je polaganje prijemnog ispita planirano 24. septembra, dok će se kandidati moći prijaviti dan ranije.

- Kada je riječ o stranim studentima, za njih je mjesta ostalo na dentalnoj medicini i farmaciji - kazao je Škrbić.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Banjaluka Radoslav Dekić rekao je da je najviše slobodnih mjesta ostalo na studijskom programu fizika, zatim tehničko vaspitanje i informatika, te ekologija.

- Konkurs će biti raspisan za sve studijske programe prema broju slobodnih mjesta. Zainteresovani će dokumenta moći da predaju idući ponedjeljak i utorak, dok će u srijedu biti održan prijemni ispit - rekao je Dekić. 

I dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo potvrdio je da će za brucoše biti raspisan i treći upisni rok. 

U prethodna dva roka upisana su 64 brucoša od 114, koliko je planirano. 

- Ne vjerujem da ćemo u ovom sad roku uspjeti upisati veći broj studenata. Brucoša kod nas je lani bilo nešto više u odnosu na godinu ranije, međutim, ova godina je diskutabilna - kazao je Đogo. 

Dodao je da je na pad interesovanja za studije na domaćim fakultetima uticalo više faktora, a jedan od njih je to što je Srbija posljednjih godina podigla svoju ponudu i više nije puno jeftinije školovati se u Palama nego u Beogradu ili Novom Sadu. 

- U posljednje vrijeme sve više studenata iz Srpske odlazi u Sarajevo, uglavnom jer mi ne nudimo određene studijske programe koje tamo imaju - istakao je Đogo.

Mjesta za brucoše ima i na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu gdje je, prema riječima dekana Božidara Popovića, do sada upisano 76 brucoša.

- Ostalo je mjesta za još dvadesetak brucoša - kazao je Popović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana