Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: Raste broj slučajeva prisilnog prosjačenja u BiH

Anadolija
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: Raste broj slučajeva prisilnog prosjačenja u BiH

SARAJEVO - BiH je zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima u svrhu prisilnog prosjačenja, činjenja krivičnih djela, seksualne eksploatacije, radne eksploatacije, služenja u domaćinstvu, dječije pornografije i dječijih brakova. Trgovci ljudima eksploatišu domaće i strane žrtve u BiH te eksploatišu žrtve iz BiH u drugim zemljama, saopšteno je iz nevladine organizacije World Vision BiH.

U saopštenju povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima navodi se da je 2020. godini, u BiH evidentirano 70 žrtva trgovine ljudima, od kojih 35 djece, dok su od 57 evidentiranih žrtava u 2021. godini, njih 50 bili djevojčice i dječaci.

-Smatramo da problem prisilnog prosjačenja u BiH postoji jako dugo, a da su rastući brojevi identifikovane djece potencijalnih žrtava trgovine ljudima rezultat kontinuirane podrške sistemu i osnaživanja profesionalaca u ranom prepoznavanju, pravovremenom i adekvatnom intersektoralnom postupanju u pravcu zaštite potencijalne žrtve, pogotovo kad su u pitanju djeca -  izjavila je direktor organizacije World Vision BiH Larisa Klepac.

Iz ove organizacije navode da su u protekle dvije godine pružiili podršku sistemu u osnivanju mobilnih timova za identifikaciju potencijalnih žrtava širom BiH i uspostavljanju lokalnih i kantonalnih protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima dječjeg prosjačenja i drugih oblika zloupotrebe djece.

-Profesionalci s kojima radimo na prevenciji i identifikaciji žrtava trgovine svjedoče boljoj koordinaciji nadležnih institucija na terenu i promjeni u pogledu na dječije prosjačenje, svjesni da su djeca koja prosjače na ulici najčešće žrtve trgovaca ljudima- izjavila je Dragana Bulić, menadžer jednog od projekata kojim World Vision BiH doprinosi rješavanju problema trgovine ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana