Evropa se suočava sa novim toplotnim talasom

GS
Evropa se suočava sa novim toplotnim talasom

Južnu i istočnu Evropu pogađa novi toplotni talas za koji se očekuje da se proširi na zapadnu Evropu. Kako se navodi, toplotni talas će biti kratak ali intenzivan.

Temperature u posljednjim danima jula će biti značajno iznad prosjeka širom Evrope, naročito zapadnog dijela.

Španija i Portugal su sredinom sedmice dostigli vrhunac sa temperaturama iznad 45 stepeni. Alžir i Maroko su takođe zabilježili nekoliko dnevnih rekorda kada je riječ o temperaturama.

Rekordno visoka temperatura zabilježena je u Portalegreu u Portugalu gdje noćne temperature nisu bile niže od 28,6 stepeni.

Nakon srijede, najtoplija vazdušna masa će se postepeno smanjivati jer će se u zapadnoj Evropi vjerovatno ponovo razviti dinamičniji vremenski obrazac.

Kada je riječ o Balkanu, kako navodi Severe Weather, očekuje se da će se toplotni talas preko Mediterana i Balkanskog poluostrva nastaviti do kraja jula i produžiti početkom avgusta.

Prema najavama, predviđene temperature od nedjelje do petka naredne sedmice sugerišu da će dijelovi Italije, južnog centralnog Balkana i Panonske ravnice imati temperature od 30 do 40 stepeni.

Ne predviđaju se značajne temperaturne promjene u južnom dijelu Evrope u avgustu, te zbog toga se toplotni talas može produžiti do sredine avgusta, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana