Evo zašto je 260.000 građana ostalo danas bez struje

A.J.R
Foto: Ilustracija

BANjALUKA – Do današnjeg prekida u isporuci električne energije došlo je nakon niza nepredviđenih događaja zbog kojih je raspad sistema bio neminovan, navodi se u Zaključku „Elektroprenosa" BiH.

U "Elektroprenosu"  za "Glas Srpske" pojašnjavaju da je nakon isključenja transformatora 400/110 kV u TS Banjaluka 6, mreža dijelom oslabljena.

- Na mreži u HE Bočac je samo jedan generator sa 55 MW. Dolazi do kvara na dalekovodu 110 kV HE Bočac - HE Jajce 1 i dolaska poteza HE Bočac - Mrkonjić Grad - Bjelajce - JE Jajce 1 u zonu velikog opterećenja. Nakon toga, opterećenje u mreži, a naročito na ovom potezu, se dodatno povećava nakon izlaska generatora sa mreže u HE Bočac po voznom redu. Dalje dolazi do ispada u TS Bjelajce jako opterećenog voda 110 kV HE Jajce 1 –  naglasili su u ovom preduzeću.

U ovakvim uslovima, dodaju, dolazi do propadanja napona u mreži do vrijednosti oko 100 kV.

-Tada dolazi do novog kvara, na DV 110 kV Prijedor 2 - Sanski Most. U uslovima oslabljene mreže, i loših naponskih prilika, distantna zaštita ne uspijeva eliminisati kvar iz pravca TS Prijedor 2. Tako ovim povećanjem struje u jednoj fazi dolazi do stvaranja uslova za proradu prekostrujne zaštite na već opterećenim trasformatorima 220/110 kV u TS Prijedor 2. Dalekovodne veze prema OP Tuzla tada su takođe preopterećene, i ispadaju iz pogona – pojasnili su.

Nakon toga,  kažu u "Elektroprenosu", raspad je bio neminovan.

-Električnu energiju nije imalo više od 260.000 korisnika, to jest kompletno područje Krajine - rekao je portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana