Evo ko je idejni tvorac Ćiriličnog parka koji uskoro niče u Banjaluci

Glas Srpske
Evo ko je idejni tvorac Ćiriličnog parka koji uskoro niče u Banjaluci

Uskoro će banjalučki park, poznat pod nazivom „Kupusište“ biti preuređen u „Ćirilični park“, a banjalučki istoričar Zoran Pejašinović otklonio je dileme o tome ko je idejni tvorac pomenutog poduhvata.

On je podsjetio kako se ova ideja najčešće vezuje za ime pokojnog profesora Tihomira Levajca, a ponekad i za njega samog, što ga je, kakao je napisao na Fejsbuku, ponukalo da reagujem „otvorenim pismom”.

- Naime, kao neko ko je svojevrsni krivac za tu zabunu, imam moralnu, pa i pravnu obavezu da još jednom iznesem istinu u vezi sa autorstvom te originalne ideje. Naime, autor ideje o izgradnji Parka ćirilice u Banjaluci je naš sugrađanin, industrijski dizajner Dušan Raković, koji već godinama živi i radi u Kini. Da li mu je neko asistirao u svemu tome ostavljam njemu da precizira. Ovaj daroviti dizajner tu ideju je prezentovao u banjalučkoj Gimnaziji, u kancelariji direktora (funkcije koju je Pejašinović tada obavljao, op.aut.), davne 2012. godine, dakle prije 12 godina. Osim usmenog izlaganja, od mladog gospodina Rakovića dobio sam i pisanu formu ovog projekta, koji predviđa da se park gradi upravo na „Kupusištu”, a sa gotovo identičnom razradom i sadržajima koje vidimo u aktuelnim medijskim objavama - piše Pejašinović.

Banjalučki istoričar potom naglašava kako je tada bio oduševljen idejom, a ništa se nije promijenilo ni u međuvremenu.

- Prenio sam ideju mnogim prijateljima, kolegama, pa i profesoru Levajcu, sa kojim sam imao odličnu saradnju i poslije njegovog penzionisanja. Odlično se sjećam kako je uvaženi i dragi kolega Levajac i sam bio fasciniran cjelokupnom idejom, te se – onakav preduzimljiv kakav je bio – ubrzo dao na njenu dalju promociju. Upravo on je inicirao i okrugli sto o toj inicijativi u Vijećnici Banskog dvora maja 2015. godine, kome sam prisustvovao i još tada kod novinara insistirao na jasnoj autorizaciji ideje. S obzirom da je Levajac bio profesor srpskog jezika i književnosti, te ugledan pisac i veoma aktivan u javnom životu našeg grada, ne čudi to je ideja o "Parku ćirilice" u medijima i ukupnoj javnosti često poistovjećivana sa njegovim imenom. Ipak, poštujući etiku, pravo i svaku svojinu, pa i intelektualnu, a – kako rekoh – „saučesnik” ovog zamešateljstva, u obavezi sam da ovako reagujem. Dakle, idejni tvorac banjalučkog Parka ćirilice je industrijski dizajner Dušan Raković - napisao je Pejašinović.

Podsjećamo, pomenuti park biće ukrašen sa 30 kreativno osmišljenih azbučnih slova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana