Evo kako je u Banjaluci izgledalo djelimično pomračenje Sunca FOTO

GS
Pomračenje sunca, Banjaluka
Foto: Velibor Tripić | Pomračenje sunca, Banjaluka

BANjALUKA - Djelimično pomračnje Sunca danas je vidljivo i na Balkanu, a maksimum pomračenja prvi su vidjeli Banjalučani u 12.25 časova.

Prema objašnjenju stručnjaka, Sunce, Mjesec i Zemlja danas su se našli na istoj ravni i Mjesec je pokrio jednu trećinu Sunčevog prečnika.

Maksimum pomračenja nakon Banjaluke bio je najvidljiviji u Novom Sadu u 12.29 časova, a minut kasnije u Beogradu.

Na Balkanu je pomračenje bilo djelimično i vidljivo samo 40 odsto pokrivenosti Sunca, a u Rusiji će ova pojava biti najvidljivija, jer će Mjesec prekriti 71 odsto Sunčevog diska. Sljedeći je Iran, pa će stanovnici Teherana biće u prilici da vide 64 odsto pokrivenosti ove zvijezde.

Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja: potpuno, koje je u regionu bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje se danas dogodilo - djelimično.

Iako ovo privlači veliku pažnju, važno je da napomenemo da posmatrači vode računa kako će danas posmatrati Sunce.

Zbog bezjbednosti očiju, pomračenje treba gledati kroz specijalne naočare koje su namijenjene za ovo, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje koje ima gustinu preko 14 ili kroz staklo koje je sa obje strane dobro nagaravljeno svijećom.

Najbezbjednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na bijelom papiru kroz neki optički instrument, ili direktno kroz njega ako posjeduje odgovarajuće filtere.

Prethodno pomračenja Sunca i jedno od najupečatljivijih bilo je ono 11. avgusta 1999. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana