EUFOR o detaljima spašavanja planinarke

Srna
EUFOR o detaljima spašavanja planinarke

SARAJEVO - EUFOR je jutros saopštio da je helikopterom izvršio uspješnu medicinsku evakuaciju planinarke koja je povrijeđena nakon što je pala na planinarskoj stazi Via ferata.

Povrijeđena je helikopterom prevezena u bolnicu “Dr Safet Mujić” u Mostaru.

Iz EUFOR-a su naveli da za uspješnu operaciju evakuacije bila ključna bliska saradnja između jedinica Gorske službe spasavanja u području istočno od Mostara na planini Velež i posade helikoptera.

U saopštenju EUFOR-a navodi se da je sinoć u 20.00 časova primio hitan poziv iz kabineta ministra odbrane BiH sa zahtjevom za sanitetsku evakuaciju helikopterom.

Eufor “Altea” je odmah poslao spasilački helikopter sa medicinskim osobljem kako bi pružili podršku većem broju jedinica Gorske službe spasavanja koje su već djelovale na licu mjesta.

Situacija na lokaciji bila je teška zbog povreda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice.

Nakon što su pripadnici Gorske službe spasavanja spustili povrijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je sprovedena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana