"Erskim kolom" u Užicu zvanično zatvoren festival "Licidersko srce"

Srna
"Erskim kolom" u Užicu zvanično zatvoren festival "Licidersko srce"

BEOGRAD - Izvođenjem čuvenog "Erskog kola" u kojem su na glavnom trgu u Užicu zajedno zaigrali mladi folkloraši iz 15 zemalja svijeta, zvanično je zatvoren Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce".

Zatvaranju festivala prethodilo je druženje u okviru folklorne radionice, gdje su učesnici pokazali djelić svoje tradicije, a sa druge strane svi su prigrlili i naučili nešto o tradiciji Srbije i Republike Srpske gdje je festivalska povorka nastupila.

"U žErskom koluž su zajedno zaigrala deca iz Kine, Mongolije, Gruzije, Turske, Hrvatske, Poljske, Slovačke.. To je lep pokazatelj da folklor ne poznaje granice i primer kako se neguje i čuva svoje, a poštuje tuđe", rekla je Srni potpredsjednik organizacionog Odbora dječijeg festivala folklora "Licidersko srce" Ivana Cvetković.

Ona je istakla da su utisci svih učesnika sjajni i da su svi stereotipi koji su oni imali u vezi srpskog naroda porušeni.

"Sve je bilo u duhu prijateljstva i ljubavi, a interakcija između učesnika i publike je bila intenzivna i jaka. Dočekali smo ih osmehom i puno ljubavi kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj", rekla je Cvetkovićeva.

Ona je navela da učesnici festivala iz Srbije odlaze sutra, a da će se dio anasambala kućama vratiti prekosutra.

Festival "Licidersko srce", koji je počeo u utorak, 15. avgusta, okupio je 1.200 djece iz 15 zemalja.

Učesnici su svoje umijeće i tradiciju zemalja iz kojih dolaze prikazali pred publikom u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje "Era" u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, gradovima Užicem i Višegradom, te Turističkom organizacijom Zlatibora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana