Episkop Fotije: Srbi se krstom i vaskrsenjem borili za očuvanje svojih svetinja

Srna
Episkop Fotije: Srbi se krstom i vaskrsenjem borili za očuvanje svojih svetinja

ZVORNIK - Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je danas u Zvorniku da je Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice dokaz da su se Srbi kroz istoriju krstom i vaskrsenjem borili za očuvanje svojih svetinja da bi ostavili trag svog življenja na ovom prostoru.

"U tom podvigu su se istakli posebni ljudi koji su doprinijeli da se podigne i ovaj hram", naglasio je vladika Fotije u obraćanju okupljenim vjernicima u Zvorniku gdje je danas osveštan Saborni hram. Vladika zvorničko-tuzlanski je istakao da je istorija Srba u Republici Srpskoj, sa ove strane Drine, istorija Nemanjića koji su podigli najstarije manastire u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, kao što su Tavna, Papraća, Lovnica u 14. vijeku i od tih manastira počele su da se grade sve druge svetinje.

"Temelji su isti kao u Srbiji, nemanjićki, svetosavski, posvećeni Bogu i vjeri pravoslavnoj", naglasio je vladika Fotije. Episkop Fotije pozdravio je i sve danas prisutne goste koji su u Zvornik došli sa raznih strana, među kojima je i rukovodstvo Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom.

"Mi smo se trudili da budemo dobri domaćini, ljubav je nadvladala sve, imamo nebesku sliku, imamo ono što naš patrijarh često govori, da je naša Crkva i opšte jedinstvo naroda u Crkvi vidljivo i danas na svetoj liturgiji. To je taj nemanjićki dar koji hoćemo da njegujemo, čuvamo, da se crkvena i zemaljska vlast usaglasi, da bude u jednom sadejstvu. Nad njima je samo Bog", rekao je vladika Fotije.

Nakon molitvenog čina, podijeljena su priznanja zaslužnima za gradnju Sabornog hrama. Na prijedlog vladike Fotija, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Ordenom Svetog Save drugog stepena bivšeg gradonačelnika, a sadašnjeg poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zorana Stevanovića za zasluge u izgradnji Sabornog hrama.

Gradskoj upravi Zvornika dodijeljen je Orden Svetog kralja Milutina jer je zajedno sa odbornicima zvorničke skupštine prepoznala značaj izgradnje hrama, učestvujući sa dvije trećine od ukupnog iznosa. Orden Svetog kralja Milutina uručen je i gradonačelniku Zvornika Bojanu Ivanoviću za lični doprinos ovom projektu, kao i doktoru arhitekture Draganu Jevtiću za posebne zasluge u realizaciji ovog projekta, velikom dobrotvoru SPC Savi Eriću za njegov trud i ljubav.

Dobitnici najvišeg odlikovanja Eparhije zvorničko-tuzlanske za veliki doprinos izgradnji Sabornog hrama su Rade Lujić, Dragan Milovanović, Brano Lukić posthumno, Jakov Galić, Dragomir Vasić, Stevan Radić, Vladimir Živković sa porodicom, Budimir dr Dragica Mihajlović, Dušan Stefanović, hadži Jovan Mitrović, Sreten Ristić i kompanija "Alumina". Njegova svetost patrijarh srpskih Porfirije osveštao je danas Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, a kum je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Njegova svetost je prvi patrijarh koji, poslije 90 godina, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je 2008. godine. Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, dok je freskopisanje u toku. Saborni hram ima dva monumentalna zvorika čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21, a širina 19 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana