Episkop Fotije: Pravoslavlje nije vjera sa bijelom zastavom

Srna
Episkop Fotije: Pravoslavlje nije vjera sa bijelom zastavom

PETROVO - Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je danas u manastiru Svetog Nikole na Ozrenu gdje se obilježava Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske (VRS) i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da su srpski vojnici uvijek čuvali i štiti obespravljene, te istakao da pravoslavlje nije vjera sa bijelom zastavom, već zastavom Krsta i Vaskrsenja.

-U Manastiru na Ozrenu nas danas blagodat sabra da proslavimo ime Božije i slavu VRS i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, koja baštini svijetlu tradiciju čojstva i junaštva naše srpske vojske i naroda u njegovoj raspetoj, ali slavnoj i pobedonosnoj istoriji - rekao je vladika Fotije.

Episkop Fotije je istakao da su Srbi danas sabrani kako bi proslavili Vidovdan značajan datum u manastiru Ozren, zadužbini Nemanjića iz 14. vijeka koja je živjela životom pravoslavnih Srba ovoga kraja, svjedočeći im Jevanđelje Hristovo i Krst sa njima noseći.

-I evo, dade Bog i Sveti Nikola, održa se ova svetinja kroz vijekove i očuva nas i našu pravoslavnu vjeru do dana današnjeg.

Zato, želim danas posebno da čestitam Vidovdan – slavu svim starješinama i vojnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka. Neka ste Bogom blagosloveni, neka vas ova ozrenska svetinja štiti i čuva u visokim idealima vojničkog služenja, a vojnici su uvijek tu da brane nejač i sirotinju - naglasio je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski napomenuo je da nema veće ljubavi od one ako neko položi život za bližnje, te naglasio da pravoslavlje nije vjera sa bijelom zastavom, već zastavom Krsta i Vaskrsenja.

-Pravoslavlje se uvijek i u borbi rukovodi riječima koje je čuo car Konstantin: „Ovim pobeđuj!“  - to jest Časnim krstom i žrtvom hristonosnom - naglasio je episkop Fotije.

Vladika Fotije danas je u manastiru Ozren, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, služio parastos srpskim borcima od Kosovskog boja do danas.

Centralna manifestacija povodom Vidovdana počela je Svetom arhijerejskom liturgijom, a obavljeno je i lomljenje slavskog kolača.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana