Više od 7.000 oboljelih od morbila u BiH; Broj i dalje raste

Agencije
Više od 7.000 oboljelih od morbila u BiH; Broj i dalje raste

SARAJEVO - Broj oboljelih od morbila širom BiH i dalje raste, i dostigao je preko 7.000, upozorili su danas iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-a.

Do sada su registrovana dva smrtna slučaja, oba adolescenta.

Najnovije procjene nacionalnog obuhvata imunizacijom (WUENIC), objavljene prošle sedmice, pokazuju zabrinjavajući pad vakcinacije protiv morbila u BiH sa stopom pokrivenosti od samo 55 posto. Stope moraju dostići najmanje 95 posto kako bi se spriječile epidemije u zajednici.

- Ne postoji jasniji znak pada pokrivenosti imunizacijom od porasta slučajeva morbila (malih boginja). Moramo brzo odgovoriti na rastuće slučajeve kroz preduzimanje mjera javnog zdravlja i ulaganje u jači zdravstveni sistem u cijeloj zemlji, rekao je dr Ervin Kooreman, specijalni predstavnik WHO-a u Bosni i Hercegovini.

Morbili razorno utiču na zdravlje djece, sa ponekad i fatalnim posljedicama. Izazivaju dugotrajno slabljenje imunološkog sistema djece, što ih čini osjetljivijim na druge zarazne bolesti. Tamo gdje je narušen kolektivni imunitet, morbili su, zbog izuzetne virulentnosti, često prva zarazna bolest koja se proširi.

- Nema opravdanja da u 2024. godini djeca budu u opasnosti da obolje od ove bolesti koja se može spriječiti. Vakcine protiv morbila su sigurne i efikasne. Potrebno je uložiti jače napore u rješavanju svih neregularnosti zbog kojih djeca propuštaju vakcinaciju, kako bismo ove epidemije mogli staviti pod kontrolu, rekao je Mark Lucet, predstavnik UNICEF-a u BiH.

Vakcine za prevenciju morbila ne štite samo vakcinisanu djecu, već i druge ljude koji se ne mogu vakcinisati, uključujući dojenčad i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom uzrokovanim bolešću, kao što su pacijenti s rakom koji primaju hemoterapiju.

Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF u Bosni i Hercegovini, kao i Regionalne kencelarija SZO i UNICEF-a za Evropu, blisko sarađuju sa organima javnog zdravstva u BiH po ovom pitanju, pružajući različite vrste podrške BiH da odgovori na epidemiju.

Agencije pozivaju sve zainteresovane  strane da ulože dodatne napore u rješavanju ovog problema kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i gubitak života u vezi sa propuštenom vakcinacijom. UNICEF i WHO u BiH ostaće na raspolaganju nadležnima za pružanje podrške.

Apeluju na roditelje da provjere vakcinalni status svoje djece kako bi bili sigurni da su primili dvije doze MRP vakcine (vakcina protiv morbila, rubele i parotitisa). Ako roditelji imaju dodatnih pitanja, njihov pedijatar ili porodični ljekar su najbolji izvor pouzdanih informacija i mogu ih uputiti kako da prime dodatne vakcine.

Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti na svijetu, a šire se kada zaražena osoba diše, kašlje ili kihne. Virus ostaje aktivan i zarazan u zraku ili na zaraženim površinama do dva sata.

Svako ko nije imun može se zaraziti. Izražen osip je najvidljiviji simptom, dok komplikacije mogu uključivati sljepilo, encefalitis, tešku dijareju i srodnu dehidraciju, infekcije uha i upalu pluća.

Osobe koje obolje od morbila su zarazne oko osam dana: četiri dana prije nego što pokažu bilo kakve znakove virusa i četiri dana nakon pojave simptoma. To znači da netko sa morbilima može zaraziti druge, a da ne zna da je bolestan, a može biti zarazan mnogo prije nego što mu se postavi dijagnoza.

Većina ljudi koji dobiju preporučene dvije doze vakcine za prevenciju morbila imaće doživotnu zaštitu i nikada se neće razboliti od morbila, čak i ako su izloženi virusu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana