Epidemija morbila u Banjaluci

GS
Epidemija morbila u Banjaluci

BANjALUKA - Na području Banjaluke zabilježen je porast broja prijavljenih slučajeva morbila, a Dom zdravlja jutros je Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske prijavio epidemiju morbila na području grada.

-Epidemija morbila se proglašava kada obole dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu - saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Precizirali su da su registrovali 12 lica oboljelih od ove zarazne bolesti, od kojih su četiri hospitalizovane.

-Od tog broja, 11  je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano vakcinom protiv morbila (MRP) - navode.

Podsjećaju da su male boginje ili morbili izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

-Higijensko-epidemiološka služba naše ustanove je, obzirom na prirodu bolesti i visoku kontagioznost uzročnika, izdala smjernice propisane internim uputstvima o preduzimanju neophodnih mjera profilakse i zaštite na radu u svrhu sprečavanja širenja ove zarazne bolesti -navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dom zdravlja apeluje na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi zajedno suzbili širenje ove zarazne bolesti.

Takođe, mole sve sugrađane koji primijete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama.

Pravovremena reakcija i prijava slučajeva, dodaju, ključni su za efikasnu kontrolu širenja bolesti.

-Naša Ustanova će raditi u punom kapacitetu kako bi pružila adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima. Apelujemo na saradnju i odgovornost svih sugrađana u borbi protiv morbila - naglašavaju iz Doma zdravlja Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana