Energetika, turizam i poljoprivreda - stubovi razvoja Hercegovine

Srna
Energetika, turizam i poljoprivreda - stubovi razvoja Hercegovine

PRIJEDOR - Energetika, turizam i poljoprivreda su tri stuba razvoja Hercegovine i rezultati takvog razvojnog koncepta daju nadu ljudima da ostaju, da ne odlaze i da mogu živjeti od svog rada i svoje zemlje, rekao je danas u Prijedoru Bojan Vučurević iz Odjeljenja za turizam, privredu i preduzetništvo grada Gradske uprave Trebinje.

On je naveo da nije slučajno da je resor turizma u ovom odjeljenju stavljen na prvo mjesto.

"Sve veći broj investitora ulaže u nekretnine. Trenutno nije moguće kupiti nekretninu u Trebinju do negdje iduće godine u ovo vrijeme. Kvadrat stana u centru je oko 4.000 KM, a na periferiji oko dvije do dvije i po hiljade maraka", rekao je Vučurević na panel diskusiji "Lokalne zajednice u ulozi nosilaca regionalne saradnje i integracionih procesa" na investicionoj konferenciji "Invest Srpska 2022" u Prijedoru.

On je podsjetio na to da je agrarni fond osnovan u Trebinju prije pet godina, a da je "Hercegovačka kuća" za samo četiri godine postojanja osvojila prestižne nagrade i sa dvadesetak kooperanata i stotinjak proizvoda došla do više od 120 kooperarnata i više od hiljadu artikala - hrane, pića, kozmetike i ljekobilja.

"Prodajne objekte otvorili smo u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, a do kraja godine planiramo i u Beogradu", najavio je Vučurević.

Načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo grada Prijedora Rade Rosić predstavio je primjere realizacije projekata prekogranične saradnje sa partnerskim gradovima u Crnoj Gori i Hrvatskoj uz pomoć međunarodnih fondova gdje su nosioci bili upravo lokalne zajednice.

"Naša razvojna strategija ističe 2024. i trenutno radimo na novom strateškom dokumentu za period do 2030. i već početkom godine uradili smo analizu stanja privrede i akcioni plan kojim je predviđen niz mjera i unapređenje postojećih", naveo je Rosić.

On je dodao da Prijedor ima oko 2.500 nezaposlenih u dobi od 18 do 40 godina.

"Imali smo prije neki dan investitora koji nam je poslao upitnik na 27 strana i sa 140 pitanja, a kada je došao na razgovor tražio je da vidi i škole, tako da je jednako važno ulaganje u srednje stručno obrazovanje na čemu Prijedor kvalitetno radi godinama", dodao je Rosić.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić predstavio je primjer privrednika koju u ovom gradu posluje već 15 godina i ima 400 zaposlenih, koji do kraja godine planira novi pogon koji je prvobitno htio nekoj drugoj sredini, ali su mu u Laktašima ponuđeni uslovi da ostane.

"Pravilnikom smo proglasili opšti interes za sve investitore koji ulažu više od pet miliona maraka uz uslov da grade objekat sa građevinskom dozvolom i u tom slučaju dobijaju gradsko zemljište besplatno", naveo je Bojić.

On je podsjetio na to da u saradnji sa Vladom Republike Srpske kreće izgradnja srednjoškolskog centra gdje će dominirati tehničke struke budući da metalska industrija prevladava.

Predsjednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da ova opština sa 300.000 evra ima možda i najveći agrarni budžet od svih lokalnih zajednica u Srbiji.

"Bili smo i u top tri turističke organizacije u Srbiji i nadam se da ćemo doći i na prvo mjesto", dodao je Gak.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana