Elero: Most na Savi donijeće svima mnoge prednosti

Srna
Foto: Klix

SARAJEVO- Most na Savi kod Gradiške donijeće mnoge prednosti građanima, ekonomiji, kao i cijeloj regiji zapadnog Balkana, ali i Evropskoj uniji, izjavio je šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Elero, koji će prisustvovati današnjoj ceremoniji obilježavanje završetka radova na ovom prekograničnom mostu.

Elero je istakao da je mogućnost bržeg i sigurnijeg putovanja i prevoza roba, udobnijeg putovanja na posao, jedno od nasljeđa moderne Evrope i da ti standardi moraju biti dostupni svima.

"Zbog toga EU finansira mnogobrojne infrastrukturne projekte za razvoj sektora transporta i komunikacija u BiH i spremni smo nastaviti u tom pravcu", rekao je Elero.

Obilježavanje završetka radova na prekograničnom mostu u Gradišci, jednom od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku, biće održano danas.

Evropska unija je sufinansirala izgradnju mosta s 3,2 miliona evra bespovratnih sredstava, koja su kombinovana sa 5,6 miliona evra povoljnog kredita od Evropske investicione banke.

Most će povezivati auto-put BiH s brzom saobraćajnicom u Hrvatskoj koja je u izgradnji, a ići će od granice s BiH preko Okučana do granice sa Mađarskom.

Ceremoniji povodom završetka radova će prisustvovati Elero i mnogi zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života BiH i Hrvatske, kao i građani Gradiške.

Nakon što bude otvoren za promet, most u Gradišci značajno će smanjiti vrijeme čekanja na granici i omogućiti brži i sigurniji put za građane i poslovanje u BiH i regiji, što će poboljšati razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Projekat je važan korak ka integraciji zapadnog Balkana kroz Agendu povezivanja EU čiji je cilj poboljšanje infrastrukturnih veza u regiji.

Ovo je drugi prekogranični most preko rijeke Save koji EU sufinansira u BiH.

Prošle godine, otvoreni su most, auto-put i granični prelaz u Svilaju, za šta je EU obezbijedila 25 miliona evra bespovratnih sredstava.

EU je do sada dodijelila više od 640 miliona evra bespovratnih sredstava za 19 projekata u BiH u sektoru transporta, uključujući nekoliko dionica na koridoru "Pet-ce", ali i željeznice i vodene prilaze/luke.

Most u Gradišci je samo dio pomoći EU za poboljšanje transportne infrastrukture u BiH koja je imala velike koristi od Agende povezivanja, a sada i od Ekonomskog i Investicionog Plana, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana