Ekstremne vrućine ugrožavaju zdravlje mozga

GS
Ekstremne vrućine ugrožavaju zdravlje mozga

Istraživači su otkrili da ekstremni vremenski uslovi poput toplotnog talasa najprije mogu naškoditi zdravlju mozga i pogoršati nekoliko neuroloških stanja.

Naučnici su otkrili zabrinjavajuću korelaciju između promjena u okolini i neurološkog zdravlja, objavio je University College London u časopisu The Lancet Neurology nakon pregleda stotina studija u periodu od više od pola vijeka, kako piše Independent.

Naime, analizirali su uticaj ekstremnih vremenskih prilika na 19 stanja nervnog sistema, uključujući moždani udar, Alchajmerovu bolest, meningitis, epilepsiju i multiplu sklerozu. Takođe su posmatrali ozbiljne, ali uobičajene psihijatrijske poremećaje kao što su anksioznost, depresija i šizofrenija.

Nakon obrade podataka otkrili su dokaze o uticaju klime na neka stanja mozga.

Klimatske varijacije za koje se pokazalo da utiču na bolesti mozga uključivale su ekstremne temperature, i niske i visoke, te veće temperaturne varijacije tokom dana, posebno kada su te mjere bile sezonski neuobičajene - navodi profesor Sandžaj Sisodija, direktor genomike na Univerzitetskom koledžu Londonskog društva za epilepsiju.
Dr. Sisodija je rekao da bi noćne temperature mogle biti posebno važne jer toplije noći mogu poremetiti san.

Kako toplotni talasi postaju sve češći i duži, milijarde ljudi širom svijeta spavaju na temperaturama višim od normalnih.

Istraživači su usred visokih temperatura zraka primjetili porast bolničkih prijema, invaliditeta ili smrtnosti od moždanog udara.

Proučavanje i razumijevanje kako ekstremne vrućine utiču na naše zdravlje postalo je hitno jer rastuće temperature ruše rekorde širom svijeta.

U posljednjih nekoliko nedjelja Aziju su zahvatili toplotni talasi koje naučnici sada pripisuju klimatskoj krizi.

Ovaj april bio je najtopliji ikad zabilježen. Studija je pokazala da je 2023. bila najtoplija godina ikada, a prošlo ljeto bilo je najtoplije u 2000 godina piše Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana