Eksperti: Hitno spriječiti izgradnju odlagališta nuklearnog otpada

Srna
Foto: srna

BANjALUKA- Posljedice namjere Hrvatske da izgrdi odlagalište za nuklearani otpad na Trgovskoj gori, na lokaciji koja se nalazi uz samu granicu Republike Srpske i BiH već se osjete, te je neophodno da BiH hitno preduzeti konkretne korake kako bi se to spriječilo, poručio je danas član Pravnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa ovom problematikom Vitomir Popović.

Popović istakao je da su se ekonomske, ekološke, ali i pravne posljedice vidljive, jer je primjetno da je cijena nekretnina na tom području pala, da se broj stanovništva rapidno smanjuje, kao i da je ugrožena flora i fauna, ali i snižen prirodni priraštaj.

"Jedan od pravaca djelovanja jeste mogućnost podnošenja tužbe Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji je nadležan da rješava ovakve sporove ili da se taj spor rješava međunarodnom arbitražom", naveo je Popović.

On kaže da je drugi način djelovanja da građani počnu podnositi tužbe protiv Hrvatske u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i njenim protokolima.

Popović je napomenuo i da bi treća mogućnost bila da se recipročno reaguje na zahtjev koji je stigao iz Dubrovnika da se zaustavi gradnja aerodroma u Trebinju, dok se ne ispita uticaj na životnu okolinu.

"Princip reciprociteta uspostavile su institucije međunarodnog prava s ciljem odvraćanja od pojedinih aktivnosti", rekao je Popović.

On je mišljenja da je prva opcija "nemoguća misija", s obzorom na to da BiH ne funkcioniše kao država, a imajući u vidu da je za podnošenje tužbe potreba saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

Član Ekspertskog tima za sprečavanje izgradnje ovog odlagališta Neđo Đurić upozorio je i da su radovi sa strane Hrvatske na Trgovskoj gori već izvode, te da je završena pra faza geoloških radova, gdje predstavnici BiH nisu imali nikakvog prisustva.

"Radov sa strane BiH nisu još ni započeti, niti su sredstva obezbijeđena, niti je realno da se u bliskoj budućnosti započnu radovi, koji su nam potrebni kako bismo sagledali karakteristike stijenskog masiva i da ih uporedimo sa karakteristikama stijenskog masiva u Hrvatskoj, kako bismo došli do određenih podataka", rekao je Đurić.

On je napomenuo da su ti podaci važni jer su neophodni ukoliko se pokrene arbitražni postupak, te upozorio da vrijeme brzo teče, a da institucije BiH po ovom pitanju ništa ne rade, nego odgovornost prebacuju jedni na druge.

Mario Crnković iz Udruženja građana "Grin tim" iz Novog Grada rekao je da su građani posljednja linija odbrane, te da će sigurno podnijeti tužbe koje mogu.

"Bez obzira da li će država podnositi tužbu, koje svi očekujemo, građani će sigurno podnijeti kako Strazburu tako i na drugim međunarodnim sudovima koji su zaduženi za ovu oblast", rekao je Crnčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana