Egić: Poljoprivreda - resurs za koji ulaganja ne smiju biti upitna

Srna
Foto: Agencije

PRIJEDOR - Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora Danijel Egić pozdravio je najavu Vlade Republike Srpske o izdvajanju dodatnih 7.430.000 KM za podršku mljekarskom sektoru, ističući da, osim premija i podsticaja iz republičkog budžeta, mljekari ostvaruju i premije i podsticaje iz gradskog budžeta.

"Premije iz budžeta grada za male proizvođače od ove godine su udvostručene, kako bismo ostavili ljude u poslu", izjavio je Egić Srni, dodajući da se poljoprivreda ne smije posmatrati kao "socijala", već kao resurs za koji ulaganja ne smiju biti upitna.

On je rekao da je u sistemu podsticaja u Prijedoru 76 proizvođača mlijeka, gdje oni koji prodaju do 50.000 litara godišnje imaju premiju od 0,04 KM iz budžeta grada, oni koji prodaju od 50.000 do 100.000 litara 0,03 KM, a oni koji prodaju više od 100.000 litara 0,02 KM, kao i do sada.

Egić je naveo da je, prema novom načinu raspodjele, oko 90 odsto proizvođača imalo povećanje premije, a uz isti iznos sredstava kao prošle godine.

"Ovim smo htjeli da najveću pomoć damo onima koji proizvode najmanje, jer ako se jednom ugasi djelatnost mala je vjerovatnoća da će se ponovo pokrenuti. Pritom, veliki proizvođači ništa ne gube jer ostaju na istoj premiji, a i budžetska stvaka je ista kao i ranije, 150.000 KM", pojasnio je Egić.

On je podsjetio da je lani premija isplaćena jednokratno, a da je ovogodišnje isplaćeno pola ovih dana, a drugi dio biće isplaćen do novembra, te da je i to učinjeno da se ublaže troškovi sjetve, upozorivši na to da smanjenje sjetve usljed visokih cijena dovodi i do slabije ishrane goveda, a time i smanjenih prinosa.

"Prijedorski proizvođači mlijeko isporučuju najviše dubičkom Mlijekoproduktu, bihaćkom Megleu i gradačačkom Migu, ali i mljekare imaju različite cijene - u rasponu od 0,45 od 0,70 KM i tu je ta razlika gdje treba tražiti povećanje. To definitivno nije tržišna cijena mlijeka.

Litar ne bi smio koštati ispod jedne marke", istakao je Egić. Osim premija sa lokalnog i republičkog nivoa po litru proizvedenog i prodatog mlijeka, proizvođači mlijeka imaju na raspolaganju podsticaje za uzgoj muznih grla, za steone junice, za tovnu junad i za mehanizaciju.

U Prijedoru posluje i farma koza "Nana Kas" /Nana Kaas/, ali nije u sistemu premija jer proizvedeno mlijeko ne prodaje mljekarama nego proizvodi sir i sladoled za mahom inostrano tržište, te ostvaruje podsticaje po grlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana