Edukativni spotovi i radio-džinglovi o zaštiti djece na internetu

Srna
Edukativni spotovi i radio-džinglovi o zaštiti djece na internetu

SARAJEVO- Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ stavila je na raspolaganje svim nosiocima dozvola linkove sa serijom edukativnih TV spotova i radio-džinglova, čiji je cilj probuditi svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u onlajn svijetu.

Linkovi su dostavljeni u okviru projekta Agencije "Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola RAK", čiji cilj je ukazivanje na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama, kroz istraživanja, analizu i statističke podatke, saopšteno je iz Agencije.

"Spotovi i radio-džinglovi pod sloganom `Edukacijom do sigurnosti djece na internetu /WEBOBRAN/`, premijerno su, tokom proteklog mjeseca, prikazani na Konferenciji o medijskoj i informacijskoj pismenosti u BiH i zajedno čine prikaz realnih dešavanja i opasnosti sa kojima se djeca susreću na internetu", ističu iz RAK-a.

U saopštenju se navodi da je njihov cilj da ukažu na negativne posljedice virtuelnog svijeta, poput vrbovanja, obmane, krađe identiteta, sekstinga ili pornografije, ali i da pruže korisne savjete koji mogu pomoći, kako djeci tokom boravka na internetu, tako i roditeljima u zaštiti djece.

Spotovi i radio džinglovi su rađeni sa različitom tematikom za ciljnu publiku kojoj su namijenjeni, dok snimci koji su za mlađu djecu za glavnog lika imaju poznatog jutjubera iz BiH Ceriksa /Cerixa/, koji donosi niz savjeta i trikova za djecu i njihovu bezbjednost na internetu.

Snimci za tinejdžere prikazuju opasnosti sa kojima se većina mladih susreće u onlajn svijetu, a tu su i spotovi koji donose preporuke, mehanizme i alate pomoću kojih se djeca mogu zaštititi od neprimjerenog video-sadržaja koji se plasira na društvenim mrežama.

Agencija poziva sve radio i televizijske stanice u BiH da emitovanjem edukativnih spotova i radio-džinglova, u odgovarajućim segmentima programa i terminima emitovanja redovne programske šeme, u narednom periodu daju svoj doprinos edukaciji djece o potrebi pravilne upotrebe interneta i digitalnih tehnologija i time doprinesu zaštiti djece u onlajn svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana