Ećimović: Prioritet očuvanje suvereniteta Srpske

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR - Predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Milomir Ećimović rekao je da je trajni zadatak Saveza poboljšanje materijalnog položaja ratnih vojnih invalida, ali i da je imajući u vidu brojne pritiske kojima je izložena Republika Srpska sa današnje sjednice poručeno da je prioritet Saveza i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srpske i njenih institucija.

"Dajemo punu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji se sada, nažalost, našao na udaru nelegalnog Suda i visokog predstavnika", rekao je Ećimović.

Skupština Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske smatra da je nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku Republike Srpske, prema kojoj je član 16 Zakona o pravima boraca neustavan, odmah potrebno da se razgovara sa najvišim predstavnicima Srpske o iznosu osnovice za isplatu invalidnina.

Zamjenik presjednika Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Dragan Milanović napomenuo je da je Ustavni sud na apelaciju člana Saveza Mirka Kajganića donio odluku o neustavnosti člana 16 na osnovu koga se vrše isplate ličnih i porodičnih invalidnina u Srpskoj.

On je pojasnio da je u spornom članu naveden dodatak da odluku o utvrđivanju osnovice donosi Vlada Srpske početkom svake godine u skladu sa raspoloživim sredstvima planiranim u budžetu za tu godinu vodeći računa o nivou dostignutih prava.

"Sudska odluka će stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srpske. Mi smo zauzeli stav da razgovaramo sa Vladom Republike Srpske, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednikom Republike Srpske jer da bi se došlo do konačnog rješenja Narodna skupština mora donijeti izmjenu i dopunu Zakona o pravima boraca", rekao je Milanović novinarima nakon današnje sjednice Skupštine ovog saveza u Prnjavoru.

On je istakao da Savez ratnih vonih invalida nije zadovoljan što je osnovica za obračun invalidnina u ovoj godini 794 KM jer je prosječna neto plata u Republici Srpskoj za prošlu godinu 1.274 KM.

On je dodao da Savez traži i da lijekovi sa liste B koji se sada plaćaju budu dostupni ratnim vojnim invalidima, kao i da je na sjednici bilo riječi i o banjskom liječenju.

Na današnjoj redovnoj sjednici razmatrani su i izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2023. godinu, kao i plan rada za ovu godinu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana