EBRD: Podrška digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća

Srna
Foto: Srna

TREBEVIĆ - Mala i srednja preduzeća čine okosnicu privreda, kako u EU tako i u BiH, stvaraju nova radna mjesta, a digitalizacija će ojačati njihovu konkurentnost i produktivnost, izjavio je danas šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Obraćajući se novinarima tokom manifestacije "Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća u BiH", koju je organizovao EBRD, Satler je rekao da je povod današnjeg okupljanja pokretanje programa "EU4SME" /EU za mala i srednja preduzeća/ sa posebnim naglaskom na digitalnu tranziciju.

On je izrazio zadovoljstvo da je Delegacija EU u BiH u ovom projektu partner sa EBRD-om i Njemačkom razvojnom agencijom GIZ-om.

"Mi obezbjeđujemo 14 miliona evra u grantovima, dakle bespovratnim sredstvima. Pored toga tu su i oko devet miliona evra od EBRD-a i 40 miliona evra koji će doći kroz kreditne plasmane. Pandemija je pokazala neophodnost digitalizacije jer su ljudi komunicirali putem različitih veb platformi", rekao je Satler.

On je ukazao da je digitalizacija budućnost koja nije rezervisana samo za najveće kompanije koje sebi mogu priuštiti IT opremu, nego predstavlja priliku malim i srednjim preduzećima da unaprijede konkurentnost i produktivnost.

Direktor kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Nesl izrazila je zadovoljstvo zbog pokretanja zajedničkog programa podrške malim i srednjim preduzećima, čija dalja digitalizacija može pomoći njihovom rastu i razvoju te jačanju konkurentnosti.

"Program koji pokrećemo danas počiva na tri stuba. Prvi se odnosi na kreditnu liniju putem koje će biti obezbijeđeno 40 miliona evra koji će biti plasirani putem komercijalnih banaka malim i srednjim preduzećima u BiH", rekla je Nesl.

Ona je pojasnila da su ovi krediti namijenjeni malim i srednjim preduzećima da uvedu automatizaciju, unaprijede softverska rješenja, E-trgovinu, čime će postati konkurentnija i efikasnija.

Ona je navela da su druga dva stuba projekta podrška malim i srednjim preduzećima kroz savjetodavne usluge čime se smanjuje jaz između tih i sličnih kompanija u inostranstvu.

"Naš partner GIZ će u okviru trećeg stuba projekta obezbijediti da digitalizacija u malim i srednjim preduzećima dovede do inovacija kako bi se osigurao ekosistem za njihovo funkcionisanje", dodala je Nesl.

Ona je izrazila nadu da će više od 150 malih i srednjih preduzeća učestvovati u ovom programu koji će im omogućiti dalji rast i razvoj.

Programski direktor za "Inovacije i digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u BiH" Eva Naher izrazila je zadovoljstvo pokretanjem programa jer su se digitalne inovacije pokazale veoma korisnim u BiH, posebno za vrijeme pandemije virusa korona.

"U sklopu ovog programa radimo na uspostavljanju centara za digitalne inovacije. To je novi koncept u BiH koji podrazumijeva pružanje pomoći malim i srednjim preduzećima u različitim oblastima kako bi razvijali digitalizaciju i oblast inovacija. Neki od aspekata podrazumijevaju transfer tehnologije", dodala je ona.

Naherova je napomenula da je GIZ danas potpisao i memorandume o razumijevanju sa dva centra za digitalne inovacije što predstavlja veliki početak nečega što bi moglo da bude prekretnica na tržištu i na polju inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana