Duvanski dim sve rjeđi

Miloš Vasiljević
Duvanski dim sve rjeđi

BANjALUKA - Konstantno poskupljenje cigareta, ali i prevencija koju sprovode nadležni u Srpskoj smanjila je broj pušača, a kako bi taj trend bio nastavljen, potrebno je pratiti evropske i pojedine zemlje u regionu te protjerati duvanski dim iz zatvorenih prostora.

Rekao je to za “Glas Srpske” nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS Darko Marković povodom Svjetskog dana bez duvana, koji se 31. maja obilježava širom svijeta. Procjene pokazuju da su u BiH više od 30 odsto odraslih aktivni pušači, a Marković kaže da je u Srpskoj odnosu na FBiH manji broj pušača za nekoliko procenata.

- Mjere na prevenciji i aktivnosti koje sprovodi Vlada Srpske su urodile plodom. Kada smo prije 20 godina počeli sve to da pratimo bilo je između 40 i 50 odsto pušača. Danas vidimo rezultate - rekao je Marković.

Naglašava da su cigarete luksuz, a na smanjenje broja pušača ipak je najviše uticalo poskupljenje paklice. Prema njegovim riječima, cijena diktira mnogo toga pa gdje je god jeftina cigareta tu je veći broj pušača.

- Kod nas nema cigareta ispod pet maraka, a još će poskupljivati. Cilj je da cijena cigareta u BiH bude izjednačena sa cijenama u zemljama u okruženju, da bi bila izbjegnuta crna berza ili šverc - istakao je Marković.

Kaže da su sve bolji pokazatelji i kada je riječ o mladima koji konzumiraju cigarete.

- Ispod 15 godina kod nas puši negdje oko sedam odsto djece, uglavnom u većim gradovima. Dobri smo i u tom parametru u odnosu na okruženje - kazao je Marković.

On dodaje da je idući potez nadležnih zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama. Na taj način, kaže, svi bi bili na dobitku.

- U Sloveniji i većini zemalja EU zabranjeno je pušenje u zatvorenim prostorima. Kod nas se toga plaše najviše ugostitelji, da će ima opasti promet. To se ni u jednoj zemlji nije desilo - tvrdi Marković.

Specijalni predstavnik SZO u BiH Ervin Koreman rekao je da su u BiH više od 30 odsto odraslih aktivni pušači te da je dobra vijest smanjenje stope konzumiranja duvana. Zemlja može stvoriti zdravije okruženje za sve, što pozitivno utiče i na ekonomiju.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge naveo je da se u životnu sredinu svake godine odbaci 4,5 triliona opušaka cigareta, koji oslobađaju više od 7.000 hemikalija, od kojih su 70 poznati kancerogeni.
Opušci zagađuju trotoare, parkove i, na kraju, vodene puteve, gdje truju život u moru, tako da je duvan, zbog uticaja na životnu sredinu, od problema na nivou pojedinca prerastao u globalni problem.

- Duvan ne samo da šteti pojedincima koji ga koriste i onima oko njih, već predstavlja prijetnju održivom razvoju. Zato kontrola duvana zahtijeva holistički pristup i cjelokupan angažman vlade i društva - naglasio je Kluge.

Posljedice

Duvan u cijelom svijetu godišnje odnese više od osam miliona života, a doprinosi većoj zastupljenosti opasnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne i hronične respiratorne bolesti, rak, dijabetes te mnoge druge, saopšteno je juče iz Kancelarije SZO u BiH.

Naveli su da je proizvodnja duvana odgovorna za gotovo 84 miliona tona emisija ugljen-dioksida godišnje, što je kao da se u svemir lansira 280.000 raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana