“Duša djece” jača od svih prepreka

Milijana Latinović
“Duša djece” jača od svih prepreka

BANjALUKA - Virus korona nije stao na put mališanima iz Republike Srpske kojima je potrebno liječenje u inostranstvu, što potvrđuje podatak da je zahvaljujući Fondu solidarnosti “Duša djece” u jeku pandemije u evropske klinike otišlo 26 djevojčica i dječaka.

U Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ističu da su u vrijeme vanrednog stanja i vanredne situacije odobrili ukupno 30 zahtjeva i izdvojili oko 422.000 evra za liječenje oboljele djece.

- Najveći iznos odobren u ovom periodu je 350.000 evra, za liječenje djeteta u Njemačkoj - naveli su u Fondu solidarnosti i podsjetili da su donijeli odluku da u vrijeme vanrednog stanja i vanredne situacije finansiraju i dodatne troškove liječenja u inostranstvu.

Ističu da se to odnosi na putne troškove, smještaj u inostranstvu u slučaju da se porodica ne može vratiti u Srpsku zbog ograničenja prelaska granica, te troškove nabavke medicinskih sredstava i lijekova prema preporuci zdravstvene ustanove u inostranstvu radi obezbjeđenja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima.

- Ova odluka odnosi se na liječenja koja su već odobrena i na liječenja koja su započeta u inostranstvu. Refundirali smo nabavku potrebnih medicinskih sredstava u iznosu od 14.035 evra, jer se dijete nalazilo na liječenju u inostranstvu i zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće organizovati povratak kući - rekli su u Fondu. Za vrijeme vanrednog stanja jedno dijete se vratilo sa liječenja iz Amerike, a Fond je učestvovao u organizaciji prevoza. Fond “Duša djece” vratio je osmijeh i na lica Rajke i Milana Radanovića iz Dervente, čiji je sin Mihajlo u vrijeme korone dva i po mjeseca boravio sam na liječenju u Zagrebu.

- Mihajlo je imao sedam mjeseci kada je u januaru upućen na liječenje u Zagreb zbog spinalne mišićne atrofije. Suprug i ja smo bili smješteni kod prijatelja u Zagrebu, posjećivali smo ga sve dok u Hrvatskoj nije registrovan prvi slučaj zaraze “kovidom 19”, kada su posjete zabranjene - ispričala je majka Rajka. Dodaje da su se ona i suprug vratili u Derventu kako bi prostor u kojem stanuju prilagodili Mihajlovim potrebama, s obzirom na to da je dječaku neophodna mehanička ventilacija. Nisu ni slutili da će njihova agonija potrajati mjesecima.

- Situacija se zakomplikovala, granice su zatvorene, a na sve to dogodio se i zemljotres u Zagrebu. Informacije o djetetu dobijali smo samo putem telefona. Bilo je užasno. Umolili smo ih da nam dopuste da ga vidimo bar putem vibera - kazala je Rajka, dodavši da je Fond solidarnosti finansirao sve dodatne troškove koji su iskrsli zbog ove situacije. Rajka ističe da joj je, osim te finansijske podrške, mnogo značila svaka riječ ohrabrenja koju je dobijala iz Fonda.

- Doktorica Jasminka Vučković je bila uz nas od prvog dana. Mihajlov boravak na klinici se sa planiranih 70 produžio na 124 dana. Sami ne bismo uspjeli ništa - ispričala je ona i dodala da je Mihajlo stigao kući pred svoj prvi rođendan sanitetskim vozilom Univerzitetskog kliničkog centra RS u pratnji medicinskog osoblja.

Od početka rada Fonda solidarnosti u januaru 2018. godine, pa do danas, odobreno je ukupno 266 zahtjeva za liječenje 197 djece, za šta je izdvojeno više od četiri miliona KM.

 Psihološka podrška

Fond solidarnosti podržao je i projekat Društva psihologa RS “Zaštita mentalnog zdravlja vulnerabilnih kategorija stanovništva u doba kovid 19 pandemije”, te pozvao roditelje djece čije liječenje u inostranstvu finansira Fond da se odazovu pozivu za psihološku podršku. 

- Poziv je upućen onim roditeljima djece koji zbog posebnog režima rada bolnica s ciljem sprečavanja širenja virusa korona čekaju da ih zdravstvena ustanova primi na pregled, kao i onima koji su sa djecom u inostranstvu - naveli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana