Duhovinim i svjetovnim sadržajima proslavljen Ilindan

Srna
Duhovinim i svjetovnim sadržajima proslavljen Ilindan

SOKOLAC - Služenjem liturgije i činom lomljenja slavskih kolača u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu danas su proslavljni krsna slava i Dan opštine Sokolac i slava ovog hrama.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici opštine Sokolac, Trnovo, grada Istočno Sarajevo i vjerni narod.

Nakon liturgije priređen je slavski ručak u Parohijskom domu.

Obilježavanje Ilindana počelo je sinoć služenjem večernje službe u Crkvi Svetog proroka Ilije i svečanom prazničnom litijom od ovog hrama do Centralnog spomenika poginulim borcima.

Održana je i Duhovna akademija, za koju je scenario, režiju i tehničku realizaciju pripremio Đorđe Rajić, na kojoj je specijalni gost bila prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 1999. godine Ivana Žigon.

Ona je sinoć rekla novinarima da joj je čast doći na Romaniju gdje, kako je navela, živi poseban duh i poklič za slobodom koja je toliko potrebna danas svakoj duši.

Žigonova je istakla da je u maloj grupi "Ilindanski biseri" osnovanoj povodom ovog praznika, njen sin Stevo Žigon prvi put nastupio sa tri djevojke koje su govorile pjesme sokolačke mlade pjesnikinje Milice Borovčanin.

Na duhovnoj akademiji, svoje stihove govorio je pjesnik Goran Vračar, a nastupali su pojci Đorđe Vujičić i Stojan Čupić, guslar Ilija Rabota i KUD "Romanijska luča".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana