Dugovi ostaju stara boljka zdravstva

Anita Janković Rečević
Dugovi ostaju stara boljka zdravstva

BANjALUKA - Stari, nakalemljeni dugovi za većinu zdravstvenih ustanova i dalje su nerješiv problem jer u njihovim kasama nema novca za izmirenje tih obaveza, pa čak ni na rate, ali to ne treba da brine radnike kojima nisu redovno uplaćivani doprinosi jer će i narednih godinu dana imati zagarantovanu zdravstvenu zaštitu.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” direktori nekoliko bolnica u Srpskoj navodeći da im je Vlada RS ponovo izašla u susret.

Naime, Ministarstvo finansija RS prošlog ljeta je izdalo rješenja o reprogramu poreskih dugovanja za ukupno 41 javnu zdravstvenu ustanovu  čime je zaposlenima u domovima zdravlja i bolnicama omogućeno socijalno osiguranje. Tada je zaključkom Vlade RS odlučeno da Poreska uprava RS naplatu dugovanja bolnica i domova zdravlja odgodi na godinu, te da se za to vrijeme nađe rješenje i da zdravstvene ustanove konačno uđu u reprogram i isplatu dugova. Predviđeni rok istekao je 1. avgusta ove godine, a rješenje je izostalo pa su zdravstvene ustanove bile primorane da od Vlade RS zatraže odgađanje plaćanja na još godinu, što je i učinjeno.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović kaže za “Glas” da bi nekoliko zdravstvenih ustanova moglo da otplati dugove u narednih pet godina, kako je predviđeno, ali je za većinu to nemoguće jer su dugovanja prevelika.

- Riječ je o dugovanjima koja su nastala prije 2020. godine. Ima bolnica čiji su dugovi premašili 30, pa i 50 miliona  KM i nemoguće je da one to izmire kroz 60 rata, kako je predviđeno reprogramima. Zbog toga je svaka zdravstvena ustanova poslala zahtjev Ministarstvu finansija RS sa molbom da nam produži rok na još godinu. Prema mojim informacijama, svima je odobreno. Cilj je da ponovo pokušamo iznaći rješenje i mi smo resornom ministarstvu predlagali nekoliko načina, pa vidjećemo šta je realno i prihvatljivo - rekao je Popović. 

On je naglasio da dug Bolnice Zvornik iznosi oko 3,1 milion KM sa kamatama, dok je glavnica oko 1,8 miliona.  

- Najveći problem je što kamate rastu. Ukoliko bi se kamate mogle otpisati, a vjerujem da ima način, lakše bismo otplatili glavnicu i time bismo svi zajedno napravili veliki posao. Ili da reprogram bude odobren na više mjeseci, ali u tom slučaju se mora mijenjati zakonska regulativa - pojasnio je Popović. 

Zahtjev za produženje roka poslala je i Bolnica Gradiška, priča direktor te ustanove Rajko Dodik. 

- Dobili smo odobrenje od Vlade i prema tom dogovoru, naši radnici imaju zagarantovanu zdravstvenu zaštitu. Moram naglasiti da posljednjih pet godina uplaćujemo redovno sve obaveze, a dug od oko 11 miliona KM nastao je prije 15 i više godina.  To su ogromna sredstva koja ne možemo izmiriti iz naših tekućih primanja. I sada jedva sastavljamo kraj s krajem. Bilo kakav dodatni namet značio bi kolaps. Imamo obećanje da će se tražiti rješenje na nivou Republike - kazao je Dodik.

Zeleno svjetlo za odgađanje plaćanja dobila je i trebinjska bolnica.

-  Sve je riješeno, naši radnici su pokriveni zdravstvenim osiguranjem i nemamo problema o tom pitanju. Od 2018. godine sve doprinose uredno plaćamo. Uspjeli smo iz tekućih primanja smanjiti dio duga jer smo radnicima koji su otišli u penziju sve uredno uplatili. Samo u posljednjih godinu imali smo 20 zahtjeva za penzionisanje i sve smo to  izmirili - rekao je direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta.

Da radnici bolnica i domova zdravlja nemaju problema sa zdravstvenim osiguranjem, potvrdio je i vršilac dužnosti predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Miloš Purković.

- Nedavno sam razgovarao sa resornim ministrom koji mi je prenio da je Vlada RS donijela odluku o produženju roka otplate dugova za još godinu i da svi radnici imaju zdravstveno osiguranje - rekao je Purković. 

Pozitivni primjeri

Domovi zdravlja u Doboju i Bijeljini pozitivan su primjer zdravstvenih ustanova koje nemaju ni marku dugovanja.

- Borimo se na sve moguće načine da ne dođemo u dugove. Mora se izuzetno voditi računa o svim troškovima, gledati kako povećati prihode na razne načine, bilo komercijalnim uslugama, pružanjem usluga koje postoje u privatnim ambulantama, voditi računa o broju zaposlenih, jer prekomjerno zapošljavanje guta novac - rekao je direktor Doma zdravlja Doboj Vlado Marković.

S njegovim mišljenjem saglasna je i direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin navodeći da je recept dobar i odgovoran menadžment.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana